Toro Rosso’s Jean-Éric Vergne meent dat de kans op het Red Bull-zitje aan hem voorbij is gegaan omdat hij ‘in de paddock wordt gezien als iemand die niet regelmatig presteert’.

Dat zegt Jean-Éric Vergne, wiens teamgenoot Daniel Ricciardo nog wel meedingt om het Red Bull-stoeltje, tegen de Franse krant L’Equipe.

“Red Bull is een team dat om kampioenschappen strijdt en om die reden een coureur nodig heeft die elke race punten scoort”, weet Vergne. “Als je naar de huidige tussenstand kijkt, zul je zien dat ik meer punten heb gepakt dan Daniel, maar hij heeft daarentegen wel in elke race de finish gehaald.”

“Ik heb dat niet gedaan en op mij is zodoende het label opgeplakt dat ik onregelmatig presteer. Ongeacht of dat terecht is of niet, wordt Daniel in de paddock gezien als een regelmatige en evenwichtige coureur, maar ik dus niet.”

Dat hij door dit label als een riskante keuze wordt gezien door het team van Red Bull, is iets wat de Fransman wel begrijpt. “Ze hebben een lastige keuze te maken, waar veel van afhangt. Voor een jongen coureur gaan – zoals Daniel of ik – is dus riskant voor ze, en het schrikt ze natuurlijk al helemaal af als één van die coureurs in de helft van zijn races de finish niet haalt.”

Wat Vergne – die op dertien punten staat, twee meer dan Ricciardo – met oog op de teamstrijd en de strijd om het Red Bull-zitje daarentegen wel stoort, is dat hij te vaak raceweekends doormaakt die verpest worden door problemen waar hij niets aan kan doen. “In de probleemloze weekends ben ik Ricciardo telkens de baas geweest.”