Naar aanleiding van de blokkeeractie van Max Verstappen bij Lewis Hamilton in Japan, en eerdere manoeuvres, heeft de FIA de regels aangescherpt. Van lijn wijzigen in de remzone wordt niet meer getolereerd. Max Verstappen is blij met de duidelijkheid, maar denkt niet dat het ten goede komt van het racen.

De kwestie was onderwerp van gesprek tijdens een lange rijdersbriefing gisteren. “Hoe lang die precies duurde weet ik niet. Ik heb niet op mijn horloge gekeken”, vertelt Verstappen. “Er werden meer dingen besproken, maar voor de zoveelste keer kwamen ook de verdedigende acties ter sprake.”

“Ik heb daar mijn eigen mening over, en die ook uitgesproken”, vervolgt Verstappen. “Als je naar rechts kunt, kan de auto achter je ook naar links. Ik zie daar niet zo’n probleem in. Maar de meerderheid van de andere coureurs wel. Al denken ze waarschijnlijk ‘had ik dat zelf maar gedaan’.”

Verstappen voelde zich niet aangevallen door zijn collega’s, maar vind het wel jammer dat hij niet meer steun kreeg. “Ik ben er totaal niet door aangedaan”, zegt hij. “Het was ook niet één tegen allen, de meesten hielden zich stil. Diep van binnen begrijpen ze mij volgens ook wel. Vooral Sergio Pérez en de Ferrari-jongens waren aan het woord. Maar die hebben altijd moeite er voorbij te komen, dus dat begrijp ik wel.”

Volgens Verstappen is het nu afwachten wat de aanscherping van de regels voor gevolgen heeft voor de races. “Of het betekent dat ik me nu moet inhouden? Zo ongeveer wel. Ik weet ook niet of dit het racen ten goede komt. Het is volgens mij niet wat de fans willen zien. Je zult wel meer inhaalacties krijgen, maar geen positieve. Als de auto voor je zich niet kan verdedigen, wordt het te gemakkelijk. Het is wel positief dat er een regel is en dus meer duidelijkheid over wat wel en niet mag.”