Max Verstappen heeft de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Italië op Monza als achtste afgesloten. In het begin testte Verstappen Red Bulls halo.

Verstappen stuurde zijn Red Bull RB12 na een minuut of vijf de baan op voor een voorzichtig installatierondje met de halo, de beschermingsring om de cockpit die coureurs extra hoofdbescherming moet bieden.

De Nederlander ging er daarna, zonder halo, nog eens goed voor zitten, maar zag een van zijn eerdere snelle rondjes verstoord worden door verkeer op de baan en moeite om de banden op te warmen.

Verstappen kwam in totaal tot 25 rondjes in de eerste vrije training op Monza. In de Variante Ascari zorgde hij nog even voor spektakel: Verstappen kwam te wijd uit de bocht en gooide een hoop stof op.

De Red Bull-coureur beklaagde zich daarna over ‘minder grip’ op de prototype Pirelli’s die hij aan het testen was. Hij reed zijn snelste tijd – die twee tellen trager was dan die van snelste man Nico Rosberg – op een setje softs.

www.sutton-images.com Max Verstappen (NED) Red Bull Racing RB12 at Formula One World Championship, Rd14, Italian Grand Prix, Practice, Monza, Italy, Friday 2 September 2016.

Verstappen was ook zonder halo onderweg.