*

Verstappen: ‘Betere kwalificatie na moeizaam weekend’

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

29 juli 2017 16:16

Verstappen: ‘Betere kwalificatie na moeizaam weekend’
Racepictures

Max Verstappen blikt met een goed gevoel terug op zijn kwalificatie-uurtje. De Nederlander klokte de vijfdte tijd, goed genoeg om zijn teamgenoot Daniel Ricciaro te verslaan.

En juist dat gegeven stemt Verstappen tevreden, geeft hij toe ten overstaan van Ziggo Sport. Want hoewel Max Verstappen na de vrijdag in Hongarije kansen zag, refereerde hij daarbij vooral aan de prestaties van Daniel Ricciardo, omdat hij zelf de jusite balans in de auto nog niet gevonden kreeg.

“Ik ben heel blij dat ik nu voor mijn teamgenoot sta”, vertelt Verstappen dan ook. “Gisteren leek Daniel moeilijk te verslaan, dus het is mooi dat ik hem nu te pakken had. Een betere balans in de auto heeft me daarbij geholpen, wat dat was tot nu toe niet om over naar huis te schrijven.”

Verstappen zat er met die betere balans goed bij in met name Q1 en Q2, waarna hij in Q3 wat meer terrein moest prijsgeven op de Ferrari’s en Mercedessen. “Maar dat wisten we van tevoren”, nuanceert Verstappen. Die teams kunnen in Q3 gewoon nog wat extra pk’s aanspreken.”

Verstappen probeerde na een naar eigen zeggen goede eerste run in Q3 nog wat met de afstelling te forceren door wat meer voorvleugel te zetten, maar dat had een averechts effect: “Daardoor begon na de een goede eerste sector de auto wat te glijden bij het ingaan van de bochten. Dat is jammer, maar ik mag niet ontevreden zijn na een moeizaam begin van het weekend.”

Wat betreft de dag van morgen, weet Verstappen dat er kansen liggen bij de start om direct al wat plaatsen goed te maken: “Wij zijn wel redelijk goed in starten, dus je weet maar nooit. Vorig jaar was er ook genoeg actie in bocht één en aangezien ik aan de goede kant van de grid sta, is er misschien wat mogelijk bij de start.”

Daniel Ricciardo
Waar Verstappen dus tevreden is met een plekje op de derde startrij, is teamgenoot Daniel Ricciardo dat allerminst. De Australiër wijst de derde vrije training, waarin hij de auto stil zette met problemen, aan als belangrijkste reden dat hij er in de kwalificatie niet lekker bij zat.

“Dat heeft ons pijn gedaan, ja. Bovendien waren we ook vrij traag aan het begin van de derde vrije training, dus bij het afstellen van de auto voor de kwalificatie kwam veel gokwerk kijken.”

De zesde plaats, waarvan Ricciardo denkt dat dit onder de gegeven omstandigheden het maximaal haalbare was, biedt volgens de Australiër nog wel uitzicht op een spannende race: “Ik denk dat we morgen sterker zullen zijn. Let maar op, je moet morgen zeker Formule 1 kijken!”