*

Verstappen blijft na succes en ‘moon walk’ met beide benen op de grond staan

Daan de Geus

Daan de Geus

12 maanden geleden

Verstappen blijft na succes en ‘moon walk’ met beide benen op de grond staan
Sutton Images

Max Verstappen begon zijn bezoek aan Amerika met een gesimuleerde reis door de ruimte, maar inmiddels heeft hij vaste grond onder de voeten op het Circuit the Americas in Austin, Texas. Hoe het zit met zijn en Red Bulls kansen aldaar, vindt hij vooraf lastig te voorspellen.

Verstappen trapte zijn Amerika-tournee af met een bezoek aan het NASA Space Center in Houston voor een promotioneel event. Daarvan zijn er genoeg verplichte nummertjes. “Maar dit was wel heel interessant.” Verstappen werd onder meer in een tuigje door een apparaat gehesen dat de zwaartekracht op bijvoorbeeld de maan of mars nabootst. “Het gaf een heel licht gevoel, het was mooi hoe ze dat nabootsten, heel apart.”

Van de maan vervolgde Verstappens reis zich naar Austin, naar het Circuit of the Americas, waar hem een hele andere ondergrond wacht. “Het is een baan met veel hoogteverschil, maar ook redelijk hobbelig voor een nieuw circuit. Dat komt denk ik door de ondergrond, die heel zacht is.”

Verstappen in zijn RB13.

Door die ondergrond verzakt de baan elk jaar wat, met de hobbels die een obstakel vormen voor hoe de auto afgesteld moet worden. “Je kan niet zo laag rijden als je wil, want dan raak je de grond op sommige plekken en slijt de vloer te veel.” Of het een voordeel of nadeel is voor Red Bull? “Ik denk dat het voor iedereen hetzelfde is.”

GP van Nederland
Over circuits wordt sowieso veel gesproken in de aanloop naar de race in Texas, met natuurlijk de plannen van Liberty Media om meer races in Amerika uit de grond te stampen, maar ook de geruchten over een mogelijke Grand Prix in Nederland.

Verstappen heeft de berichten natuurlijk ook gehoord, maar kan er weinig mee. “Weet je, het is mooi dat er veel gepraat wordt, maar er zijn geen concrete plannen, dus waar hebben we het dan over? Ik maak me er niet druk om, als er een tijd is dat er geld genoeg is en het allemaal mag, zien we het wel.”

Austin
Verstappen wacht sowieso eerst het weekend op het Circuit of the Americas. Of Red Bull daar ook gridstraffen voor motorwissels te wachten staan – zoals wordt gevreesd – weet hij nog niet. “Dat is nog niet duidelijk. Dat weten we waarschijnlijk vrijdag pas.”

Het kan namelijk ook Mexico nog worden. Of het een beter is dan het ander? “Dat weet je altijd pas achteraf.” Voorspellingen vooraf, Verstappen waagt zich er niet aan, ook niet wat betreft Red Bulls kansen in Austin. “Ik vind het vooral altijd moeilijk te zeggen. Na de vrijdagtrainingen heb ik pas een beter beeld.” Ondanks de goede resultaten van de laatste weken en de moon walk bij NASA blijft Verstappen zo met beide benen op de grond staan.

Lees meer over

Red Bull Verstappen