*

Verstappen: ‘Dit circuit lag ons gewoon niet’

Daan de Geus

Daan de Geus

12 november 2017 19:39

Verstappen: ‘Dit circuit lag ons gewoon niet’
Racepictures

Het was op Interlagos 71 ronden lang hard werken voor Max Verstappen, met de vijfde plek niet de beloning waar hij vooraf op had gehoopt. “Dit circuit ligt ons gewoon niet zo en we kregen de auto ook niet helemaal goed.”

Verstappen liet vooraf in het midden of een podiumplek erin zou zitten, maar stelde wel dat er in elk geval bij de start iets zou moeten gebeuren om een top drie klassering mogelijk te maken. Vóór hem gebeurde er niets, terwijl Verstappen zelf een slechte start had, vertelt hij Ziggo Sport.

De Nederlander reed nog wel gewoon lange tijd op de vierde plek, maar twaalf ronden voor het eind kwam Lewis Hamilton voorbij zetten. Op het rechte stuk van start/finish, bij het ingaan van bocht één, verdedigde Verstappen nog, maar op het rechte stuk daarna kon Hamilton er langs met DRS.

“Gewoon klote”, zegt hij over het duel met de viervoudig wereldkampioen. “Je hebt geen snelheid, dus je kan bijna niks doen. Dat was de hele race al zo, als ze het rechte stuk op gingen, verdwenen ze weer voor me”, zegt hij over het verschil met de coureurs met Mercedes- en Ferrari-motoren.

Met de Renault-V6 achterin, was Interlagos Verstappens RB13 gewoon niet op het lijf geschreven, haalt hij nog maar eens aan. “Dit circuit ligt ons gewoon niet, want het heeft veel lange rechte stukken en daar zijn we redelijk slecht.”

Wat hij echter ook moet erkennen, is dat Red Bull en hij zijn RB13 ‘niet helemaal goed voor elkaar hebben gekregen’ in Brazilië. Terug bij af – in de zin dat Mercedes en Ferrari weer duidelijk sterker zijn, zoals aan het begin van 2017 – is Red Bull echter niet, zo antwoordt hij desgevraagd. “Dat denk ik niet.”

Wel was het af en toe flink worstelen met de auto, met name na wat zijn enige pitstop had moeten zijn, waarna hij op softs onderweg was. Die voelden vreselijk aan, zodat Verstappen toch nog een stop maakte. “Want het is niet fijn als je de auto gewoon thuis wil brengen, maar er continu mee vecht.”

Ricciardo was even bang dat z’n race na een paar bochten voorbij was, maar hij kon door en werd nog zesde.

Ricciardo
Met de extra stop bracht Verstappen zijn auto als vijfde thuis, één plekje voor teamgenoot Daniel Ricciardo. De Australiër stond, na een start van P14, na de eerste drie bochten in het gras geparkeerd na een incident bij de start, maar knokte zich goed terug naar voren.

“Zo gaat het nou eenmaal als je achteraan start: je wil snel naar voren en dan neem je het risico van de buitenkant pakken en er maar op vertrouwen dat de auto’s aan de binnenkant je niet raken. Ik zag ook dat er ruimte was. Als het dan lukt, pak je flink wat plekken, maar het lukte niet”, vertelt hij Ziggo Sport.

“Ik was dankbaar dat de auto daarna nog oké was”, vervolgt Ricciardo, die er daarna maar goed voor ging zitten. “Ik heb flink lopen pushen en maakte een aantal lekkere inhaalacties, dus daar ben ik blij mee.”

Na twee uitvalbeurten door motorpech op rij – en een motorwissel voor dit weekend – hoorde Ricciardo af en toe nog wat gekke geluiden. “Dan heb je het wel even benauwd, maar ik heb de streep gelukkig gehaald, dus ik ben happy.”

Gerelateerd