Max Verstappen denkt dat de vierde plaats in de kwalificatie voor de Grand Prix van Frankrijk het maximaal haalbare was, met Red Bull dat op Paul Ricard simpelweg wat te kort komt op Mercedes en Ferrari.

Verstappen verscheen wat later dan normaal voor de camera’s van Ziggo Sport en had daar gelijk een duidelijke verklaring voor: “Dopingcontrole.” De Nederlander was aan de beurt, maar het duurde allemaal even. Zo moest hij eerst nog flink wat water naar binnen werken: “Je bent natuurlijk altijd goed gehydrateerd, maar tijdens de kwalificatie zweet je nogal wat, dus dan is het soms wat lastig.”

De kwalificatie zelf begon volgens Verstappen eveneens onder omstandigheden die best ‘een beetje lastig’ waren. “Maar het voelde op zich redelijk oké in het begin.” Later in de sessie, toen het er in Q3 echt om ging, liep het minder. “Q3 was niet zo heel goed. Ik had te veel onderstuur en kon daardoor de bochten niet aanvallen. Vooral in de laatste sector lukte dat niet goed”, verhaalt hij.

“Het was vandaag gewoon in z’n geheel niet goed genoeg”, concludeert Verstappen, met Red Bull dat volgens teambaas Christian Horner maar liefst zeven tienden verloor op de rechte stukken, ondanks dat het met ‘een downforceniveau zoals op Spa-Francorchamps’ rijdt, oftewel met weinig vleugel.

Teamgenoot Daniel Ricciardo (vijfde) rijdt daarbij met iets meer vleugel dan Verstappen. “Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt”, zegt laatstgenoemde aldus. Beide Red Bull-coureurs hebben er overigens, net als het Mercedes-duo, voor gekozen de race op de één stapje hardere supersofts te beginnen, terwijl de Ferrari’s op de ultrasofts staan, de zachtste in Paul Ricard beschikbare banden.

Gevraagd door Ziggo Sport of dat Sebastian Vettel, die derde op de grid staat, in het begin voordeel geeft, antwoordt Verstappen dat hij denkt van wel. “Want die ultrasofts moeten wat meer grip hebben. Daarna is het even afwachten hoe lang je door kan gaan op die banden. Normaal kunnen wij echter langer door.” En wie qua race pace sneller is? “We zien wel. Ik doe m’n best en dan zien we wel wat er in de race gebeurt.”