Na zijn zomervakantie kan Max Verstappen niet wachten om weer achter het stuur van zijn Red Bull RB12 te stappen. Helemaal omdat de eerstvolgende afspraak op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps is.

De relatie tussen Verstappen en Spa is een bijzondere. In juni 2014 liet hij er van zich spreken toen hij er in één weekeinde drie Formule 3-races op overtuigende wijze won. Later dat jaar werd hij er, zestien jaar jong, door Red Bull gepresenteerd als aankomend Formule 1-coureur. In 2015 haalde hij het nieuws door met zijn Toro Rosso van een achttiende startplek naar P8 aan de finish te racen, en daarbij de inhaalactie van het jaar te plaatsen: buitenom bij Felipe Nasr in Blanchimont, een van de snelste bochten ter wereld.

Max Verstappen door Eau Rouge in 2015

Max Verstappen stuurt zijn Toro Rosso door Eau Rouge in 2015.

Geen wonder dus dat Verstappen uitziet naar een hernieuwde afspraak op het Ardennencircuit. Zo ook naar Eau Rouge, die door veel coureurs nog steeds als dé bocht der bochten wordt beschouwd. “Ook al neem je die met een Formule 1-wagen vol gas, het hoogteverschil maakt het speciaal”, aldus Verstappen. “Het is niet zo makkelijk dat je er met je ogen dicht doorheen kunt. Bij een klein stuurfoutje kan de auto direct uitbreken en dat maakt het al een stuk moeilijker. Met een zwaardere auto met meer benzine is het nog net vol gas, maar dan rijd je wel echt op de limiet.”

Hoewel Verstappen met plezier terugdenkt aan z’n inhaalmanoeuvre in Blanchimont, hoeft hij niet per se weer zo’n actie te maken. “Zoiets moet je niet te vaak doen, want dat kan ook heel erg fout gaan. Bovendien start ik als het goed is veel verder naar voren.” Dan heeft hij hopelijk tijd om te genieten van de tienduizenden oranjegekleurde fans langs de baan. “In Mexico vorig jaar hoorde ik vanuit de auto hoe het publiek schreeuwde voor Pérez. Wie weet hoor ik op Spa de Nederlanders juichen.”

Formule 1 magazine Spa SpecialMeer over Max Verstappen & Spa-Francorchamps lees je in de speciale zomereditie van Formule 1, die vooruitblikt op de komende Grand Prix van België. Met daarin ook veel tips, achtergronden en historie, en de mooiste Spa-foto’s van onze huisfotograaf Peter van Egmond. De Spa Special ligt nu in de winkel voor slechts € 3,95. Je kunt ‘m ook hier bestellen.