Max Verstappen heeft opnieuw een podiumplaats gepakt op Suzuka. Hij reed een vrij eenzame race, tot het moment dat Lewis Hamilton in de slotfase bij de Nederlander aanklopte. 

Na de nodige pech bij de starts in de voorbije races, lacht het geluk Verstappen een keer toe. De belabberde start van Hamilton gunt Verstappen bij het insturen van de eerste bocht de tweede plaats. Een gevecht tussen Rosberg en Verstappen om de koppositie blijft vervolgens uit. De Mercedes-coureur rijdt overtuigend weg bij de Nederlander.

In plaats van zich te richten op Rosberg, moet Verstappen zijn spiegels in de gaten houden. Terwijl hij aangeeft dat zijn banden hun beste tijd wel hebben gehad, wordt de Ferrari van Vettel in zijn spiegels steeds groter. De Nederlander is dan ook de eerste die een pitstop maakt, direct gevolgd door teamgenoot Daniel Ricciardo. Het tweetal valt terug naar de plaatsen zeven en veertien. Beiden rijden hun tweede stint op de harde banden.

Dankzij zijn vroege stop wint Verstappen wat terrein op Rosberg voor hem en Vettel achter hem, maar dat voordeel wordt snel tenietgedaan als ook van het verse setje banden het nieuwe er wel af is. Als Verstappen voor zijn tweede stop en nieuwe harde banden naar binnen komt, zijn de gaten voor hem en achter hem ongeveer net zo groot als bij zijn eerste stop. Omdat achter het leidende drietal de verschillen wel groter zijn geworden, valt hij nu slechts terug tot de vierde plaats.

Ook gedurende zijn derde stint slaagt Verstappen er niet in Nico Rosberg onder druk te zetten. In plaats daarvan klaagt hij over achterblijvers die niet of nauwelijks aan de kant willen gaan. Achter Verstappen verkleint Lewis Hamilton in hoog tempo het onderlinge verschil. Met nog acht ronden te gaan vindt Hamilton de aansluiting met de Nederlander.

Max Verstappen bezwijkt echter niet onder de druk van de aanstormende wereldkampioen. Hij blijft foutloos in de rondte rijden. Lewis Hamilton zoekt naar mogelijkheden om Verstappen te passeren en vindt die in de op één na laatste ronde in de chicane, maar een late move van Verstappen dwingt Hamilton de escape-road te nemen. Daarmee is de tweede plaats voor Verstappen binnen.