Max Verstappen had naar eigen zeggen geen voorkeur toen Red Bull op zoek ging naar een nieuwe teamgenoot om Daniel Ricciardo te vervangen: “Maar ik heb de bazen wel duidelijk laten weten wat wel zal werken en wat niet zal werken.”

Dat vertelt hij in een uitgebreid en exclusief interview met FORMULE 1, waarin hij nog maar eens aangeeft dat Riccardo’s beslissing om per 2019 naar Renault over te stappen als een verrassing voor hem kwam. “Omdat hij eigenlijk al had toegezegd aan Dietrich Mateschitz, de grote Red Bull-baas en -eigenaar”, legt hij dat uit.

“Ik begrijp het ook niet, niemand in het team begrijpt het”, zegt hij over Ricciardo’s transfer van de nummer drie uit het WK – dit jaar goed voor vier zeges en 419 punten – naar het team dat zonder zelfs maar een podium te pakken op grote achterstand als vierde finishte, met maar 122 punten.

“Ik heb het er echter nooit met hem over gehad, het is mijn probleem niet. Waarom Daniel denkt dat Renault de juiste keuze is, interesseert mij niet”, verkondigt Verstappen, die met een ‘nee hoor’ antwoordt op de vraag of het als een overwinning voelt dat hij Ricciardo uit het team heeft gewerkt. “Ik denk dat hij wel zag welke kant het in de toekomst zou opgaan.”

Geen voorkeur, wel advies
Of het team hem daarbij nog naar zijn voorkeur heeft gevraagd tijdens de zoektocht naar Ricciardo’s vervanger? “Dat niet. Ik zal uiteindelijk ook niet zeggen: ja of nee. Dat is niet mijn beslissing. Maar ik heb de bazen wel duidelijk laten weten wat wel zal werken en wat niet zal werken. Ik ga geen namen noemen, maar ik ben blij dat Pierre Gasly komt.”

Blij dus, niet bevreesd met de komst van de coureur die hij ‘heel aardig en snel’ noemt: “Want ik ben voor niemand bang, ik vrees niemand.”

In het nieuwe nummer van FORMULE 1, de special ‘Het jaar van Max’ gaat Max Verstappen in een exclusief interview in op zijn relatie met Ricciardo, zijn band met Gasly (“Ik ken hem al sinds 2010”)  en verhaalt uitgebreid over zijn 2018. Verder lees je onder meer interviews met Gasly én teambaas Christian Horner. ‘Het jaar van Max’ is nu in de winkel te koop of hier online te bestellen.