Max Verstappen kwam in de kwalificatie in Abu Dhabi tot zijn ongenoegen niet verder dan P6. “Ik had makkelijk derde kunnen zijn. Balen.”

Duidelijke taal van de Nederlander, die toegeeft dat hij tot twee keer toe in de fout ging in Q3, in zowel zijn eerste als tweede run. Beide keren ging het mis bij bocht elf, vertelt hij aan Ziggo Sport.

“Daarvoor was ik twee tienden sneller”, stelt hij, verwijzend naar zijn laatste vliegende ronde. “Maar ja, dan blokkeer je rechtsvoor en ga je te wijd. Ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan.”

De Red Bull-coureur kan niet anders dan het einde van zijn kwalificatie als ‘enorm frustrerend’ omschrijven. “Want daarvoor ging alles super makkelijk. Ik had makkelijk derde kunnen zijn.”

De door Verstappen beoogde derde plek ging nu naar zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Ferrari’s Kmi Räikkönen en Sebastian Vettel staan ook nog voor Verstappen. “Geen ideale startpositie”, erkent hij.

Verstappen start de race – net als Ricciardo – bovendien op de super softs, terwijl de coureurs om hem heen allemaal op de zachtere maar ook snellere ultra softs staan.

Red Bull waagde zo een strategisch gokje, maar het verwachte voordeel daarvan is nu voor hem mogelijk al verloren gegaan, denkt Verstappen: “Want met deze banden is het juist fijn er voor te staan.”

Ondanks zijn teleurstelling laat de nummer vijf uit het kampioenschap, die nog vierde kan worden als hij vijf punten meer scoort dan Vettel, het hoofd niet hangen. “Hopelijk hebben we gewoon een mooie race.”

Ricciardo
Een stuk gelukkiger is Ricciardo, die dus derde werd. “Ik kwam wat langzaam op gang in deze kwalificatie, maar toen het erom ging, klaarde ik de klus.”

Ricciardo, die dus wel voor de Ferrari’s staat, maar achter de Mercedessen, hoopt dat de super softs hem morgen helpen titelkandidaten Lewis Hamilton en Nico Rosberg aan te vallen. “We zullen zien.”

Hamilton, die een achterstand van twaalf punten op Rosberg goed moet maken, kan wel wat hulp van Ricciardo gebruiken en hoopt dus dat de Aussie zondag een goede dag heeft.

“Wil je dat ik de race win?”, vraagt de altijd goedlachse Ricciardo de Engelsman met een dikke knipoog. “Nee”, countert Hamilton. “Zo goed hoef je niet te gaan. Tweede is goed genoeg!”

Formula One World Championship 2016, Round 21, Abu Dhabi Grand Prix, Abu Dhabi, United Arab Emirates, Saturday 26 November 2016 - Daniel Ricciardo (AUS) Red Bull Racing RB12.

Ricciardo is blij met zijn kwalificatie.