Max Verstappen completeert op de zaterdagmorgen in de Belgische Ardennen een hattrick aan vierde plaatsen. De Nederlander blijft daarmee teamgenoot Daniel Ricciardo voor.

Gejuich stijgt op vanaf de tribunes als Max Verstappen na een kleine vijf minuten voor het eerst de baan opzoekt. Hij opteert voor de intermediates, omdat de baan nog niet honderd procent droog is. Hij laat het bij een enkele verkenningsronde.

De regenbanden worden later in de training vervangen door de roodgerande supersofts, voor velen de keuze van dat moment. Daarop werkt hij zichzelf naar de vierde plaats, een fractie achter teamgenoot Daniel Ricciardo.

Daar komt in de derde run van Verstappen echter verandering in. In navolging van diezelfde Ricciardo, noteert hij op de ultrazachte banden de snelste tijd als er nog twintig minuten op de teller staan. De runs van de Ferrari- en Mercedes-mannen op diezelfde ultrasofts volgen echter niet veel later, waardoor de Nederlander niet lang kan genieten van P1 achter zijn naam.

Ook de laatste run vóór aanvang van de kwalificatie werkt Verstappen af op de zachtst beschikbare compound, de band waarvan Red Bull er verreweg de meeste heeft laten aanrukken voor de Belgische Grand Prix, hetgeen een ogenschijnlijk agressieve, aanvallende benadering van het weekend onderstreept.

Verstappen, inmiddels terugvallen naar P4, weet zich in de slotminuten echter niet meer verder naar voren te werken. Niet in tijd en dus ook niet in positie. Hij is niet meer op de baan op het moment dat de vlag valt, maar waar hij niet naar voren kan kijken, heeft hij vanuit de rug ook niks meer te duchten van Valtteri Bottas op P5 en Daniel Ricciardo op P6.