Max Verstappen erkent dat het niet makkelijk is tijdens een seizoen van team te wisselen, maar heeft vertrouwen in de voorbereidingen die hij heeft getroffen.

Tijdens de FIA-persconferentie op het Circuit de Barcelona-Catalunya zitten Max Verstappen en Daniil Kvyat naast elkaar. Ietwat ongemakkelijk, vooral voor Kvyat, want Verstappen heeft net zijn stoeltje bij Red Bull ingenomen, terwijl hijzelf terug is gezet naar Toro Rosso.

Gevraagd of hij vindt dat er veel risico’s bij zijn promotie komen kijken, antwoordt Verstappen dat hij denkt dat het wel meevalt. “Ik denk dat het een groter risico was om vorig jaar zo jong (als zeventienjarige, red.) de Formule 1 te betreden, dan naar Red Bull te gaan”, zegt hij.

“Het is natuurlijk nooit makkelijk midden in het seizoen aan een nieuwe auto te wennen, maar ik heb vertrouwen in de voorbereidingen die ik op de fabriek met het team heb gedaan.”

Verstappen twijfelt er ook niet aan dat hij dat proces – samen met Red Bull – goed zal doorlopen. “Red Bull begeleidt me goed. Ik voel me er goed bij en als dat zo is, presteer je altijd beter.”

Redenen
Over de achterliggende redenen voor de promotie, heeft Verstappen desgevraagd verder weinig nieuws te zeggen: “Ik denk dat Red Bull daar duidelijk over is geweest. Ik wil gewoon van dit seizoen genieten en dan zien we wel wat de toekomst brengt.”

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Thursday 12 May 2016 - L to R): Daniil Kvyat (RUS) Scuderia Toro Rosso with team mate Carlos Sainz Jr (ESP) Scuderia Toro Rosso.

Kvyat (links) met zijn nieuwe teamgenoot Carlos Sainz.

Of Kvyat het verdiende zijn stoeltje kwijt te raken, is niet iets waar Verstappen op in wil gaan. “Dat is niet aan mij, maar het mag duidelijk zijn dat ik blij ben met de kans die ik heb gekregen.”

Kvyat zelf vertelt dat zijn degradatie als een schok voor hem kwam, hij niet het gevoel heeft dat hij niet goed genoeg presteerde en geen uitleg heeft gekregen waar hij echt vrede mee heeft. “Maar ik heb het maar te accepteren. De beslissing is genomen en als de bazen bij Red Bull iets willen, gebeurt het.”

“Ik heb echter alsnog een goede kans van Red Bull gekregen om bij Toro Rosso verder te gaan. Dat is positief en ik ben erop gebrand te laten zien wat ik kan, samen met dit team dat ik goed ken en waar ik me thuis voel”, zegt Kvyat.

Verstappen en Kvyat zijn het er ondertussen over eens dat het – binnen het veeleisende Red Bull – nu aan hen is de kans (en herkansing) te pakken. “Het is nu aan ons te presteren”, weet Verstappen. Kvyat: “Er wacht ons allebei hard werk door deze wissel en nog een lang seizoen. De mensen om ons heen zullen wel uitmaken hoe goed we het doen. Het wordt interessant om te zien wie z’n werk beter doet en hoe dat gewaardeerd wordt.”