De voorlopige kalender voor volgend jaar blijft de gemoederen in de F1-paddock bezig houden. FORMULE 1 Magazine wist al te melden dat er voor Paul Ricard en Spa voor 2023 geen plek zal zijn. Vooral het ontbreken van de laatste doet de liefhebber in Max Verstappen pijn, de wereldkampioen vindt ook dat er tegenwoordig teveel naar stadsraces gezocht wordt terwijl de iconische races het moeilijk hebben.

Aan belangstelling voor de Formule 1 is momenteel geen gebrek. Madrid is de laatste in een lange rij steden die wel is te porren voor race in de hoofdstad. De Formule 1 heeft met Jeddah, Miami, Bakoe en Singapore al de nodige nieuwkomers die zich binnen stadsgrenzen bevinden. Formule One Management wil nieuwe markten aanboren, het Zuid-Afrikaanse Kyalami lijkt het volgende voorbeeld te worden van de expansiedrift.

Lees ook: Nog één keer de GP Frankrijk op Paul Ricard: nooit hersteld van stroeve start

Foto: Motorsport Images

Maar bij nieuwkomers horen ook afvallers. Het is bijna niet voor te stellen maar in 2023 zal het legendarische Ardennen-circuit van Spa ontbreken, wat Verstappen betreft een gemis. “Het is echt jammer, het is één van mijn favoriete banen. Ik vind het geweldig om er te rijden. Het is qua aanreizen niet ideaal als je het vergelijkt met andere circuits maar het is iconisch”, aldus Verstappen donderdag in Paul Ricard.

Verstappen snapt de redenen ook wel maar die zouden niet altijd leidend moeten zijn. “Ik zie mezelf niet graag in 2028 alleen maar op stratencircuits racen omdat dat goed zou zijn voor de aanwas van fans. Je hebt iconen nodig. Ik snap dat we geld willen verdienen maar daar zitten ook grenzen aan. Het is belangrijk dat we die toffe circuits houden in plaats van alleen maar naar stratencircuits gaan. Bovendien, daar zijn de huidige auto’s ook helemaal niet geschikt voor.”

Lees ook: Doek valt voor Spa en Paul Ricard, Monaco (nog) wel op conceptkalender 2023