Het gevecht dat Nico Rosberg tijdens de beslissende race in Abu Dhabi voerde met Max Verstappen, was misschien wel het spannendste moment in het seizoen van de kersverse wereldkampioen. Dat zegt Rosberg in een interview op het YouTube-kanaal van zijn team.

Verstappen was na een spin bij de start terug gezakt naar de laatste plek. Door een inhaalrace en een afwijkende bandenstrategie, kwam hij op een gegeven moment toch weer voor Rosberg terecht.

“Het hele kampioenschap kwam samen in die paar ronden. En daar zat mijn dierbare vriend Verstappen ineens weer voor me”, zegt Rosberg. “Ik was ervan overtuigd dat ik hem deze race niet zou gaan tegenkomen, maar daar was hij weer. Net als in de vier races daarvoor, waar ik het elke keer met hem aan de stok had.”

Mercedes wist dat het van cruciaal belang was dat Rosberg Verstappen snel moest passeren. Anders bestond het risico dat Rosberg van achter aangevallen zou worden door de Ferrari’s en Daniel Ricciardo. Dat kon hem het kampioenschap kosten.

“Je moet hem passeren voor het kampioenschap, zei het team. Ik dacht: jeetje, dat is nogal wat”, vertelt Rosberg. Hij waagde een aanval, en wurmde zich op millimeters afstand langs de Red Bull van Verstappen. “Dat was heel spannend, we zaten heel dicht bij elkaar.”

Intense ervaring
Daarna kreeg Rosberg te maken met teamgenoot Lewis Hamilton, die het kampioenschap ook nog hoopte te winnen. Hamilton reed aan de leiding en hield expres snelheid in, om zo Rosberg in de klauwen van de coureurs achter hem te drijven. Rosberg hield echter het hoofd koel. Met de tweede plek stelde hij zijn titel veilig.

“Abu Dhabi was echt de meest intense ervaring die ik ooit heb gehad”, zegt Rosberg. Weten dat je de winst in het kampioenschap volledig in eigen handen hebt, levert volgens de Mercedes-coureur veel stress op. En dat is niet goed voor de prestaties in de auto.

“Daarom pakte Lewis de laatste races ook al die poles en overwinningen”, zegt Rosberg. “Het was de beste Lewis die we ooit hebben gezien. Hij was compleet vrij in zijn hoofd, maar was ook nooit eerder zo vastberaden en gemotiveerd. Het was heel lastig hem in die omstandigheden te verslaan.”