In karten is hij de allerbeste. En tijdens zijn autosport-debuut in Florida afgelopen weekend liet Max verstappen zien de potentie te hebben ook in formule-wagens uit te blinken. Formule 1 toog naar Limburg voor een dubbelinterview met vader en zoon Verstappen.

Als je zo goed bent in karten, is er de verwachting dat je het in de autosport ook wel zult maken. Maar een garantie is het natuurlijk nooit. Tijdens zijn tests in de Formule Renault en de Formule 3 maakte de 16-jarige echter veel indruk. Zelf stapte hij er zonder verwachtingen in. “Ik wist natuurlijk niet wat ik moest verwachten: ik had nog nooit in een raceauto gereden. Zelfs op de vraag of mijn stoeltje goed zat, moest ik het antwoord schuldig blijven. Ik wist het gewoon niet. Maar de auto voelde gelijk vertrouwd, waardoor ik gelijk volgas kon geven. Na vier, vijf rondjes stond mijn vader al langs de baan om te zeggen dat ik het rustig aan moest doen.”

In de rij

Vader Jos is daarin een belangrijke steunpilaar. “We hebben er van te voren natuurlijk veel over gesproken. Verteld waar hij op moet letten. Maar op een gegeven moment zei hij: ik weet het nu allemaal wel. En daar had hij ook gelijk in. Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn. De manier van remmen en het nemen van de snelle bochten. Dat remmen zag er heel goed uit. Dat deed hij na tien rondjes eigenlijk al goed. Het team en de
engineer waarmee ik zat te kijken, waren écht onder de indruk. Die zeiden ook: weet je zeker dat hij nog nooit in een raceauto heeft gereden. Ja, dat weet ik zeker. En zo ging dat ook met die Formule 3-test.”

En dus staan de teams voor max Verstappen in de rij. “Ja, heel veel mensen hebben interesse. En de teams bellen elkaar onderling ook. Belangrijke mensen in de autosport hebben Motopark gebeld om te vragen naar de Formule 3-test. Ik ben er zelf ook eerlijk over naar iedereen, maar ze willen
graag van anderen horen hoe het gegaan is. En dat is alleen maar goed, want die zullen hetzelfde positieve verhaal vertellen”, aldus Jos Verstappen.

Meer weten over de zenuwen van Jos als hij naar zijn zoon kijkt, de afgunst in Nederland ten opzichte van Max en de relatie tussen vader en zoon, lees dan het achtpagina’s tellende interview in de nieuwste editie van Formule 1.