Afgaande op het onderbuikgevoel van Max Verstappen mogen de duizenden meegereisde Nederlanders hopen maar moeten ze niet rekenen op een herhaling van vorig jaar. Verstappen voelt de verhoudingen vaak perfect aan: “Die kans is niet zo groot, lijkt me. Daar hebben we heel veel geluk voor nodig.”

Van opgeven willen Red Bull en Verstappen niet weten maar het moet zeker beter. “Dat het harder moet, beseft iedereen”, zei Verstappen vanmiddag tijdens de persconferentie. De motorupdate die Honda vorige week meenam, zette nog geen zoden aan de dijk. Er moet vermogen bij, sprak Verstappen in Frankrijk. Een wens die logischerwijs ook door Red Bull-topman Helmut Marko gedeeld wordt.

De Oostenrijker opteerde zelfs voor een mentaliteitsverandering bij Honda: “Er mag best weer risico genomen worden, Honda is ongelooflijk betrouwbaar gebleken. We zouden het niet erg vinden om een keer achteraan te starten als dat zou betekenen dat we meer vermogen zouden hebben. En met Verstappen achteraan is een spannende race gegarandeerd.”

Lees ook: Video: Tom Coronel over GP Oostenrijk: ‘Ik ben bang dat Max geen race wint dit jaar’

Foto: Motorsport Images

Voor nu zijn het vierde en vijfde plekken met hier en daar een sporadisch podium waar Verstappen het voor doet. “Geweldig”, schampert Verstappen als hij nog eens wordt herinnerd aan het feit dat hij dit seizoen al vijf keer op de vierde plek is geëindigd. “Ik zou het niet gefrustreerd noemen”, zegt hij gevraagd naar zijn mentale gesteldheid. “Het is niet zo dat we mijlenver achterlopen op de concurrentie. Of het nou een Mercedes is of Ferrari, we zijn nooit ver weg.”

Lees ook: Video: Groeten uit Graz! Verstappen zoekt het hogerop in Oostenrijk

Maar Verstappen laat er ook geen twijfel over bestaan, eenzame races zoals die van vorige week zijn de minst favoriete van de Nederlander. “Ik doe niet mee om vierde te worden, het is niet leuk om constant op deze plek rond te rijden. Altijd de mindere te zijn maar het is wat het is op dit moment.” En waar het gaat over zijn vierde plekken, komt er automatisch een vraag over zijn toekomst.

“Om eerlijk te zijn, ik vind het veel belangrijker om te zien wat het team kan brengen voor de komende races. Ik maak nog niet zo’n zorgen om komend seizoen of het seizoen erna. Op dit moment concentreer ik me op dit project omdat ik denk dat er nog vele in zit. We zijn pas net begonnen. En zoals ik al zei, ik wil natuurlijk niet tot mijn 35ste blijven rijden om de vierde plek. We zullen zien.”