*

Verstappen op P4 in eerste training in Brazilië

Daan de Geus

Daan de Geus

10 november 2017 14:50

Verstappen op P4 in eerste training in Brazilië
Sutton Images

Max Verstappen heeft de vierde tijd laten noteren in de eerste training voor de Grote Prijs van Brazilië op het Autódromo José Carlos Pace.

Terwijl de meeste coureurs na hun installatierondjes enige tijd in de pits staan, maakt Verstappen er gelijk werk van op de vrijdagochtend in Brazilië. De Nederlander zet als eerste een tijd neer en is daarmee automatisch eerste, met aanvankelijk een 1:12.253.

De Red Bull-coureur scherpt die tijd aan, eerst naar een tijd in de 1:11 en dan naar 1:10.959. Na een minuut of tien verliest hij de eerste plek echter aan Mercedes-coureur Valtteri Bottas, die op de in theorie minder rappe softs 0.139 seconde sneller is dan Verstappen op diens super softs.

Verstappen zakt in de volgende minuten een paar plekken weg, met onder meer Ferrari’s Sebastian Vettel – ook op supers softs – en daarna Lewis Hamilton (met softs) die sneller gaan. Na een halfuurtje staat Verstappen vervolgens op de achtste plek, ook achter teamgenoot Daniel Ricciardo.

Verstappen stuurt zijn RB13 dan weer naar buiten en klimt naar P6, alvorens na een korte onderbreking halverwege de sessie vervolgens met een klein uurtje op de klok weer op pad te gaan als iedereen op super softs bezig is. Hij gaat op een nieuw setje naar 1:09.750, wat P4 betekent.

De situatie in de top zes verandert daarna niet meer, al rijdt Verstappen nog wel aardig wat ronden – de teller stopt uiteindelijk bij 31. Hij eindigt zo op 0.548 seconde van Hamilton, met de Finnen Bottas en Räikkönen op de tweede en derde plek.

In de slotminuten is Verstappen nog aan een langere run bezig, die zo te horen niet top verloopt. Zijn antwoord op de vraag hoe de banden zich houden moet weggebliept worden en de Nederlander klaagt over een gebrek aan grip. “Ik weet ook niet waarom er geen grip is.”