Zo onvermijdelijk als de botsing tussen Max Verstappen en Daniel Ricciardo in Bakoe uiteindelijk leek, zo onvermijdelijk was het dat er nog vragen over werden gesteld in Barcelona. Al wilde het duo óók graag vooruitkijken.

Ricciardo kwam daar eigenlijk niet aan toe. Alle tien de minuten die hij met de pers in gesprek was op het Circuit de Barcelona-Catalunya, gingen over de botsing in Bakoe – en de gevolgen. Schuldbewust waren ze allebei, met Ricciardo en Verstappen die goeddeels hetzelfde verklaarden. Ja, ze hadden er spijt van. Nee, het mag niet nog eens gebeuren. En het team heeft er net als de coureurs van geleerd. Dus misschien wordt er een volgende keer wél ingegrepen vanaf de pitmuur, vóór het misgaat. Maar glasharde regels, nee die zijn niet opgesteld door Red Bull – of ze worden in elk geval niet met de buitenwereld gecommuniceerd.

Op één lijn, dat zaten Ricciardo en (later) Verstappen tijdens hun praatjes met de media. Al wilde Verstappen desgevraagd nog wel terugkomen op iets dat teambaas Christian Horner eerder tegen Autosport zei: dat de Nederlander begin dit seizoen te gretig leek te zijn. Verstappen, stellig: “Dat ben ik totaal niet.” Horner prees Verstappen en Ricciardo nog wel voor hoe ze alles na de botsing hadden afgewikkeld en uitgesproken. Verstappen: “Met Ricciardo zat het gelijk weer goed. We hebben veel respect voor elkaar en gelijk gesproken. Later hebben we op de fabriek ook nog uitgelegd dat wijzelf ook niet blij waren met hoe het is gegaan.”

Voor Verstappen is het nu afgesloten. Het blijft niet malen in zijn hoofd. “Je herinnert je alle incidenten natuurlijk wel, ze zitten in je hoofd, maar ik blijf er niet mee bezig.” Of hij extra snakt naar een clean weekend? “Dat wil je altijd.” Periodes met ups and downs kent hij inmiddels ook wel, zeker na vorig jaar, toen de technische pech zich opstapelde. “Dat zie je in alle sporten. Soms zit het even niet mee en als het dan een keer goed gaat begint het weer te lopen.”

Kansen in Barcelona
Misschien kan Barcelona dan daar het moment voor zijn, met een grote update voor Red Bulls RB14. “Hopelijk is die groot genoeg ten opzichte van waar andere teams mee komen.” Hoewel de motor het grootste verbeterpunt blijft en niet duidelijk is wanneer daar een verbeterde versie van komt, noemt hij Barcelona ‘een weekend waarvan je weet dat je kansen op het podium hebt, en met een beetje geluk de overwinning’.

Winnen deed hij natuurlijk al eens in Spanje, in 2016. Maar wat nou als hij onderweg naar een mogelijk podium, of met wat geluk de overwinning, Ricciardo weer tegenkomt? “Als het zich ontvouwt zoals in Bakoe zal het team wel zeggen dat we wat kalmer moeten doen. Maar over het algemeen vertrouwen ze ons om vrij te vechten.” Ricciardo en hij zullen dan ‘misschien wel iets meer marge houden’, zoals Verstappen aangeeft. “Maar je hoeft je je daar geen zorgen om te maken”, zegt hij: “Want je kunt hier toch niet inhalen.”