Tienduizenden Nederlandse fans reizen komend weekend af naar de Ardennen. Het circuit kleurt een weekend lang oranje en Max Verstappen beseft zich dat maar al te goed. ‘Overal zie je oranje en Nederlandse vlaggen.’

In een vooruitblik op het raceweekend in België vertelt Verstappen: “Racen op Spa is altijd speciaal. Ik ben op een uur afstand van het circuit geboren, dus dit is eigenlijk een thuisrace voor mij. Je ziet de oranje tribunes en campings vol met Nederlandse caravans die in groten getale uitrukken. Daardoor voelt het nog meer als een thuisrace”, aldus de Limburger. Over het circuit zelf is Verstappen lovend. “Het circuit ligt in de bossen, waardoor het verschilt van andere circuits. Eau Rouge is natuurlijk bijzonder, maar mijn favoriete deel is Pouhon. De snelle linker voelt ontzettend goed.”

Pouhon: de mooiste bocht op Spa, volgens Ricciardo en Verstappen.

Verstappen hoopt op een goed resultaat voor zijn fans. “De overwinning in Oostenrijk was geweldig; het was Red Bull’s thuisrace en er waren ontzettend veel Nederlanders. Een overwinning in Spa zou net zo mooi zijn: overal oranje en vlaggen. Ik hoop dat we de Nederlanders blij kunnen maken dit jaar.” Tot nog toe zit het de Nederlander niet mee in België: alleen in 2015 scoorde hij punten. In 2016 was hij betrokken bij een startincident met de Ferrari’s en vorig jaar viel hij uit.

Teamgenoot Daniel Ricciardo presteert daarentegen altijd goed in Spa. “Vorig jaar was ik derde in Spa, het jaar ervoor tweede en in 2014 won ik er”, aldus de Australiër. “Het circuit is lang en het is er een waar je na een kleine fout nog iets goed kan maken later in de ronde. Er zijn namelijk veel bochten en het is nooit over totdat je de hele ronde hebt gehad. Het is niet zoals in Oostenrijk, waar je na een fout in de eerste bocht meteen je ronde verpest hebt. Op Spa kan je wat tijd terugpakken richting het einde van de ronde, al hoop je natuurlijk dat iedere ronde perfect is.”

Ricciardo’s favoriete deel is sector 2. “Ik vind de glooiende middelste sector leuk, met snelle veranderingen van richting – daar heb je er veel van. Pouhon, bocht tien is een van de snelste en coolste bochten van de kalender. Op spa kun je goed inhalen, je hebt lange slipstreams en er zijn hoge snelheden, dus het is een leuke baan.”