*

Verstappen: ‘P5 het maximale in lastige kwalificatie, ga nog met Ricciardo over slipstreamen spreken’

Daan de Geus

Daan de Geus

30 juni 2018 17:02

Verstappen: ‘P5 het maximale in lastige kwalificatie, ga nog met Ricciardo over slipstreamen spreken’
Sutton Images

Max Verstappen is niet super happy met hoe het tot op heden loopt op de Red Bull Ring. Op het circuit van zijn werkgever kwalificeerde de Nederlander zich als vijfde.

De achterstand op polesitter Valtteri Bottas was maar liefst zeven tienden, waaruit wel blijkt dat Red Bull het niet makkelijk heeft in Oostenrijk, en vooralsnog moeite heeft om aan te haken bij Mercedes en Ferrari.

Ten overstaan van Ziggo Sport noemt Verstappen zijn laatste rondje ‘niet geweldig’, en wijst als reden naar de balans van de auto. “Q1 en Q2 voelden op zich wel redelijk goed aan, maar in Q3 had ik op mijn eerste setje banden overstuur in bocht zes en verloor alleen daar al twee tienden. Daarna op het tweede setje had ik onderstuur, zonder verder wat te veranderen. We zetten er daarna meer vleugel op, maar ik kreeg ook op m’n derde set maar geen goed gevoel met die banden.”

“Ik denk dat we er met de vijfde plek het maximale uit hebben gehaald”, vervolgt Verstappen, die de race op supersofts zal beginnen. Dat doen teamgenoot Daniel Ricciardo en de Mercedes-coureurs ook, terwijl de rest van de coureurs in de top tien op ultrasofts staan. Wat beter is? “Dit is wel wat wij wilden, maar we zien het wel.” Wat in de race mogelijk is, is ook afwachten. “De auto’s voor ons zijn iets te snel, terwijl er ook een Haas in de top zes staat en zij hier redelijk hard gaan. Ik ben benieuwd.”

Ricciardo en Verstappen.

Tijdens de kwalificatie was er ook nog een momentje van enige frictie met teamgenoot Ricciardo. De Australiër reed voor Verstappen op de baan en had, zo vertelt de Nederlander, hem een slipstream moeten geven. “We wisselen per weekend wie voorop rijdt. In Paul Ricard deed ik dat voor hem. Daniel rijdt dit weekend echter weer met meer downforce en probeerde daarom op het circuit nog te wisselen, terwijl hij voor had moeten rijden. Daar ben ik niet blij mee. We gaan het nog wel bespreken”, aldus Verstappen.

Ricciardo
Ricciardo zelf deed zijn zegje ondertussen alvast voor de tv-camera’s. “Ik ben hier niet heel erg van onder de indruk, van deze tactiek. We deden drie runs en ik reed telkens helemaal voorop, om voor iedereen voor een slipstream te zorgen. Als je één run per persoon krijgt vind ik het fair enough het zo te doen, maar zoals het nu ging, daar was ik niet happy mee. Het had eerlijker gekund, laat ik het zo zeggen.” Ricciardo, die zich als zevende kwalificeerde, was verder niet heel gelukkig met hoe de kwalificatie ging: “We waren hier niet bijster snel.”

Horner
Red Bull-teambaas Christian Horner liet tegenover Sky Sports F1 weten dat de afspraken wat hem betreft echter luid en duidelijk zijn: “We hebben een heel simpel beleid. We rouleren per weekend wie voorop gaat. Dat doen we al zeven jaar zo. Vandaag was het Daniels beurt. Hij vond dat Max er te veel profijt van had en daarom hield hij in. De coureurs weten echter, want zo is expliciet duidelijk gemaakt, dat dit om-en-om werkt.” Hoewel Verstappen het er nog met Ricciardo over wil hebben, zei hij ook gelijk ‘dat het allemaal wel goed zal zitten tussen ons’.

Lees meer over

Red Bull Verstappen