Ja, het gat naar Mercedes en vooral Ferrari lijkt, op het oog, kleiner geworden, maar Red Bull is volgens Max Verstappen nog steeds het derde team.

Vijfde op een seconde van Lewis Hamilton en vijfde op zes tienden van Lewis Hamilton, dat was voor Verstappen de balans na de eerste twee trainingen in Spanje. In VT1 zat hij daarbij op iets meer dan twee tienden van Kimi Räikkönen, de snelste Ferrari-coureur, in VT2 op 0.326 seconde.

“Het was positief”, vertelt hij zijn eigen website, Verstappen.nl. “We zitten dichter bij Ferrari, al denk ik wel dat we nog het derde team zijn.” De geüpdatete RB13 voelt ook beter aan. “Er zit vooruitgang in, maar we moeten nog hard werken om de auto en motor sneller te krijgen.”

Ten overstaan van de verzamelde pers voegt Verstappen daar aan toe dat de RB13 nu scherp instuurt en “achter beter is qua grip”, wat eerst echt een pijnpunt was. Dat Red Bull ook met de update nog achter Mercedes en Ferrari zou zitten, had Verstappen al verwacht, zo herhaalt hij. Wat er later dit weekend dan mogelijk is, als alles normaal verloopt? “De vijfde of zesde plek”, voorspelt hij.

Ricciardo was zesde in beide vrijdagtrainingen.

Ricciardo
Teamgenoot Daniel Ricciardo, zesde in zowel VT1 als VT2, spreekt woorden van gelijke strekking. “Natuurlijk hoop je erop, maar het was vooraf duidelijk dat we Mercedes en Ferrari zeer waarschijnlijk niet ineens zouden inhalen.” Dat is dus ook niet gebeurd. “Maar we liggen wel goed op koers”, meent Ricciardo. “We staan ongeveer waar ik had gedacht dat we zouden staan.”

Volgens Ricciardo deed de RB13 het op bepaalde momenten op de vrijdag goed, maar haalt het team nog niet alles uit de geüpdatete auto. “We maken vooruitgang maar kunnen nog meer vinden als we de auto beter afstellen.”

Ricciardo benadrukt daarbij ook dat Red Bull van vrijdag op zaterdag een flinke stap moet zetten, als het binnen een paar tienden wil blijven van Ferrari, dat daar doorgaans in slaagt.