Racen voor een nieuw team brengt nieuwe verwachtingen met zich meer, maar voor Max Verstappen gaat zijn overstap naar topteam Red Bull niet gepaard met extra druk.

“Welke druk?”, vraagt Verstappen lachend in de uitzending Peptalk op Ziggo Sport. “Je probeert altijd je best te doen, of je nou in een wat betere of wat mindere auto zit”, verklaart hij.

Gevraagd door presentator Jack van Gelder of hij bij Red Bull Racing in ‘een hardere wereld’ zit dan bij Toro Rosso, reageert Verstappen ook al relaxed: “Zolang je gas geeft, is er niks aan de hand.”

SHANGHAI, CHINA - APRIL 14: Daniel Ricciardo of Australia and Red Bull Racing and Max Verstappen of Netherlands and Scuderia Toro Rosso talk in the Pitlane during previews to the Formula One Grand Prix of China at Shanghai International Circuit on April 14, 2016 in Shanghai, China. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)

Verstappen wordt bij Red Bull de teamgenoot van Ricciardo.

Dat hij in Daniel Ricciardo nu een ‘hele snelle teamgenoot heeft’, zoals Verstappen zelf zegt, en aan een nieuwe auto moet wennen, betekent dat Verstappen de komende tijd flink wat huiswerk heeft.

“Ik probeer zoveel mogelijk te leren, maar ik heb de engineers om me heen om me daarbij te helpen. We hopen binnen een paar weekenden goed voor de dag te komen.”

Wie Verstappen niet meer bijstaat, is race engineer Xevi Pujolar, met wie hij bij Toro Rosso werkte. “Het is jammer dat Xevi niet meegaat. We hadden een goede band”, vertelt Verstappen in de show RTL Late Night.

“Maar aan de andere kant”, zo vervolgt hij: “Is het ook goed een nieuw avontuur met nieuwe mensen aan te gaan. Je moet je ook leren aanpassen”, weet de achttienjarige Nederlander.

Terugkomend op het thema van druk, vertelt Verstappen dat hij daar bij Toro Rosso ook al mee te maken had. “Ik denk dat je altijd wel druk hebt, maar ik probeer er relaxed onder te blijven.”

“Natuurlijk ga je naar een topteam en moet je presteren, maar dat moest daarvoor ook, anders ga je niet naar een topteam. Voor mij verandert in die zin heel weinig. Ik probeer gewoon m’n best te doen en dan zien we wel.”

Gevraagd of hij ervan zou balen als hij dit jaar geen podiumplek scoort, antwoordt Verstappen dat hij dat niet weet. “Het is lastig inschatten op dit moment (of dat haalbaar is, red.), want andere teams staan ook niet stil.”

“Het is heel belangrijk dat we ons blijven ontwikkelen”, zegt Verstappen, die tegenover Ziggo nog vertelt hoe blij hij is met de promotie: “Ik heb denk ik drie nachten niet geslapen! Ik was zo gemotiveerd gelijk naar het team te gaan.”