Max Verstappen hoefde weinig moeite te doen om bij de Grand Prix van Rusland zijn vijfde plek veilig te stellen. De Red Bull-coureur vond zo’n ontspannen middagje wel lekker.

“Op zich was het wel relaxed”, zegt Verstappen na afloop tegen Ziggo Sport. De Nederlander finishte 24 seconden achter Lewis Hamilton en 26 seconden voor Sergio Pérez. Geen moment kwam zijn vijfde plek in gevaar; geen moment kon hij de top vier bedreigen.

Verstappen had zelfs tijd om op de tv-schermen langs de baan te volgen hoe de race vóór hem zich ontvouwde. “Wat moest ik anders doen?”, grapt hij.

Goede start
Het enige opwindende moment in Verstappens race was de start, waarbij hij twee plaatsen won. “Dat ging heel goed”, zegt de coureur. “Ik had in bocht één en twee het goede spoor te pakken. Daarna was het een saaie race.”

Dat Verstappen de wedstrijd überhaupt kon uitrijden, is positief. Niet lang voor de start moest haastig de waterpomp in zijn Tag Heuer-motor worden vervangen. Tijdens de race werd het nog even spannend: “De motor klonk nog steeds niet  goed. Op het einde moesten we hem terug draaien. Maar we hebben het gehaald.”

Brandende rem
Teamgenoot Daniel Ricciardo moest de race al na vijf ronden noodgedwongen verlaten. “Ik keek in mijn spiegel en zag dat mijn rechter achterrem in brand stond”, zei Ricciardo. Stapvoets reed hij terug naar de pits. Daar konden de monteurs slechts constateren dat de schade niet meer viel te repareren.

Twee weken geleden viel Max Verstappen in Bahrein ook met een kapotte rem uit. Of Ricciardo’s race in Sotsji door hetzelfde mankement werd verpest, kon de Australiër nog niet zeggen.