Max Verstappen begint de Grand Prix van Engeland vanaf de vierde startpositie. Hij reed de vijfde tijd in de kwalificatie, maar schuift een plek op door de gridstraf van Valtteri Bottas. Teamgenoot Daniel Ricciardo blijft door technische problemen in de achterhoede steken.

Verstappen begint Q1 op intermediates, waar sommige concurrenten voor slicks gaan. Via de boordradio laat Verstappen weten volledig achter zijn keuze te blijven staan. In zijn eerste snelle ronde is hij twee tienden langzamer dan zijn teamgenoot Ricciardo, maar wel sneller dan beide Ferrari-coureurs. Met Ricciardo hoeft Verstappen niet langer rekening te houden wanneer die even later stilvalt langs de baan. De Australiër hangt sowieso nog een gridstraf van vijf plaatsen boven het hoofd vanwege een versnellingsbakwissel.

Wanneer de omstandigheden verbeteren voert Verstappen de ranglijst aan. Alleen Fernando Alonso duikt daar nog onder, nadat hij in de slotfase nog snel overschakelt op slicks. In Q2 gaat Verstappen rustig van start, maar halverwege de sessie meldt hij zich vooraan. Hij splitst de Mercedessen, maar die doen er later nog een tandje bij. Ook de Ferrari’s en Nico Hülkenberg duiken onder de tijd van Verstappen, die daarmee als zesde doorgaat naar het laatste en bepalende deel van de kwalificatie.

In Q3 slaagt Verstappen er wel riant in om Hülkenberg achter zich te houden en daarmee is hij achter de coureurs van Mercedes en Ferrari ‘best of the rest’. Omdat Bottas vanwege een versnellingsbakwissel vijf startplaatsen moet inleveren, schuift Verstappen op naar de vierde startpositie. Hij deelt de tweede startrij met Vettel.