Het optimisme van zowel Max Verstappen als Daniel Ricciardo in de aanloop naar de Singaporese GP lijkt niet op valse hoop te zijn gestoeld. De Red Bull-piloten domineerden op het bochtige Marina Bay Street Circuit onder kunstlicht de tweede vrije training, waarin de Australiër zijn Nederlandse collega ruim voorbleef.

De vooruitzichten op topklasseringen lijken voor Red Bull na drie trainingsuren dus goed. De renstal die twee weken geleden op de snelheidstempel van Monza bewust gridstraffen incasseerde om in Singapore met ‘verse’ motoren aan de start te verschijnen, plukte er bij de eerste trainingen al de vruchten van met Ricciardo voorlopig in de hoofdrol. Net als in de eerste sessie klokte hij ook in de tweede de snelste tijd.

De marge met Verstappen bedroeg na VT2 in de Tropen ruim een halve seconde. Betrekkelijk veel, maar dat had volgens de tiener alles te maken met het feit dat hij zijn vliegende ronde niet kon vervolmaken vanwege een spin van Romain Grosjean. “Door de gele vlag kon ik geen DRS gebruiken”, analyseerde de Limburger diep in de avond direct na afloop. “Het kan dus nog wel wat sneller.”

Verstappen kende verder een vrijwel vlekkeloze openingsdag in Singapore. De RB13 toonde op het wulpse lint waar vermogen niet allesbepalend is zijn sierlijke potentie. “Maar dat we zo competitief zouden zijn, dat had ik toch niet verwacht”, bekende de tiener. Mercedes worstelde, Ferrari toonde alleen ’s ochtends zijn ware potentie. “We weten dat die teams in Q3 altijd iets over hebben, dus we moeten voorzichtig blijven”, stelde Verstappen. “Al met al was het een zeer positieve dag. En als we naar de concurrentie kijken, dan ziet het er goed uit.”

Ook Ricciardo sloot dag één in Singapore kilo’s lichter, maar met een grote grijns op het gelaat af. “Ik had dit wel verwacht”, beweerde de Australiër, vorig jaar vlak achter Nico Rosberg tweede in de Aziatische metropool. “Ik wist dat we hier met een goede auto zouden komen. Nu moeten we ervoor zorgen dat we dit vasthouden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we het hele weekeinde bovenin zullen meedraaien.”

Ricciardo was zowel in VT1 als VT2 het snelst.