Max Verstappen denkt op voorhand niet dat hij geweldige kansen heeft in Hockenheim, maar de Red Bull-coureur stapt desondanks met dezelfde strijdbare instelling in als altijd.

Na Hockenheim volgt de Hungaroring, een circuit dat Red Bull met z’n bochtige karakter en nadruk op downforce en tractie op het lijf geschreven lijkt. De Hockenheimring van dit weekend daarentegen? Die ligt Red Bull niet zo. De reden is bekend: motorvermogen, of liever het gebrek eraan van de Renault-V6 die achterin Verstappens Red Bull ligt. Dat gaat Red Bull voelen.

Verstappen met manager Raymond Vermeulen.

Natuurlijk, het oude Hockenheim van weleer met z’n ellenlange rechte stukken is sinds 2002 ingeruild voor een kortere variant, met ook kortere rechte stukken. “Maar het is nog altijd een motorcircuit”, weet Verstappen, die ‘zou wensen’ dat Red Bull over meer paardenkrachten kon beschikken: “Maar het is zoals het is.”

Renault bracht eerder dit jaar, in Canada, wel een motorupdate, maar Ferrari deed bij diezelfde race hetzelfde, en Mercedes een wedstrijd later in Frankrijk ook. Sindsdien lijkt het verschil op motorisch vlak weer groter, merkte Verstappen al eerder op, met als gevolg dat ook de verschillen tussen top drie onderling weer zijn toegenomen. “Dat denk ik althans wel”, zegt hij nu.

“Het is natuurlijk jammer, balen, maar wat doe je eraan?”, vervolgt hij schouderophalend, al benadrukt Verstappen niet bij de pakken neer te zitten. Gevraagd of hij nu met een andere instelling instapt dat bijvoorbeeld over een week, als hij op de Hungaroring kansrijker wordt geacht te zijn, antwoordt hij van niet. “Want ik vind het altijd leuk om te rijden, ook al heb je soms meer kans dan in andere races.”

“Ik had bovendien in Oostenrijk ook wel kunnen instappen met de gedachte ‘het gaat niks worden’, maar uiteindelijk win je de race daar wel omdat je hard blijft werken en het beste eruit probeert te halen”, wijst Verstappen op hoe hij twee races geleden in Oostenrijk won op een circuit dat zijn team op papier ook niet had moeten liggen. Daar viel het echter zijn kant op en verzilverde hij zijn onverwachte kans.