Max Verstappen start de Grand Prix van Groot-Brittannië zondag vanaf de tweede plaats. De regerend wereldkampioen was in de eerste twee sessies van de natte kwalificatie de snelste, maar moest uiteindelijk in Q3 Carlos Sainz voor zich dulden.

Lang leek het er op dat Verstappen op Silverstone zijn zestiende poleposition zou veroveren. De Nederlander was in Q1 verreweg de snelste: zijn voorsprong op de nummer twee Charles Leclerc bedroeg ruim zeven tienden. Ook in Q2 stond er geen maat op Verstappen. Dit keer kwam Lewis Hamilton nog het dichtst in de buurt, maar het gat tussen de Engelsman en de Red Bull-coureur bedroeg nog altijd vier tienden van een seconde.

Lees ook: Sainz houdt Verstappen op valreep van poleposition af op nat Silverstone

Gele vlaggen

De verbazing was dan ook niet groot toen Verstappen ook in het laatste en beslissende deel van de kwalificatie, keer op keer de snelste rondetijden liet noteren. Hij leek op weg naar een nieuwe poleposition, maar op een iets opdrogende baan was het opeens Sainz die aan het einde van Q3 naar de snelste tijd ging: 1.40.983. Verstappen was op dat moment bezig aan een snelle ronde, maar kreeg te maken met gele vlaggen. Die werden gezwaaid omdat Leclerc even was gespind. Uiteindelijk wist de Nederlander zijn tot dan toe snelste tijd (1.41.055) niet verder te verbeteren. Achteraf was hij daar niet echt rouwig om. “Het was een listige kwalificatie met de regen, maar over het algemeen deed de auto het erg goed. Q3 is altijd een beetje een loterij. Ik werd helaas wat gehinderd door de gele vlaggen, maar dat we op de voorste startrij staan is goed voor ons.”

(Getty Images)

Verstappen start zondag dus naast oud-teamgenoot Sainz die op Silverstone zijn eerste poleposition mocht vieren. Verstappen was nog niet echt bezig met de tactiek voor zondag, maar vertrouwt op een RB18 die al het hele weekend snel lijkt. “Het gaat niet om de eerste paar bochten, het gaat uiteindelijk om de race zelf. Zoals gezegd, we hebben een goede auto en het draait ook om het bandenmanagement. Ik kijk er naar uit.”