De poleposition leek zo goed als zeker voor Max Verstappen, maar mede door een gele vlag in zijn laatste ronde kon hij niet verbeteren terwijl Carlos Sainz op de valreep onder zijn rondetijd dook en zijn allereerste poleposition in de Formule 1 veroverde.

De weergoden besloten net als op vrijdag parten te spelen en vlak voor de start van de kwalificatie begon de Britse zomer weer met flink wat regen. Omdat de intensiteit tijdens Q1 volgens de buienradar zou toenemen was het direct spitsuur toen de groene vlag gezwaaid werd. De intermediates waren daarbij de enige keuze van de coureurs.

Omdat de regen niet toenam maar juist afnam werd de baan steeds beter en gingen de tijden ook ronde na ronde omlaag. Het was daardoor cruciaal om door te blijven rijden en hoewel Alexander Albon, Kevin Magnussen, Sebastian Vettel, Mick Schumacher en Lance Stroll dat allemaal deden, waren zij degenen die zich al na achttien minuten kwalificeren mochten melden voor de interviews.

In Q2 gebeurde juist het tegenovergestelde: de regen nam juist toe naarmate de sessie vorderde waardoor die eerste paar ronden van belang waren. Dat was goed nieuws voor coureurs als Guanyu Zhou en Nicholas Latifi, die voor het eerst in zijn carrière Q3 bereikte door de bijzondere omstandigheden – zonder de updates die Albon wel had. Maar het betekende slecht nieuws voor Pierre Gasly, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda Daniel Ricciardo en Esteban Ocon, wiens rondetijden niet genoeg waren om door te gaan naar Q3.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Getty Images

Ook in Q3 waren de omstandigheden net zo veranderlijk als in de eerste twee sessies. Dat zorgde voor een nette 360-spin van Max Verstappen, die daardoor wel opnieuw moest aanzetten voor een snelle ronde terwijl elke ronde onder deze omstandigheden telde.

Verstappen zette aan en met een minuut te gaan noteerde hij een 1:41.055, twee tienden sneller dan Charles Leclerc. Ondertussen was Carlos Sainz ook sterk bezig in zijn laatste ronde en sprong hij naar een 1:40.983, die uiteindelijk goed genoeg was voor zijn allereerste poleposition. Verstappen moest genoegen nemen met de tweede tijd en kon zich in de laatste ronde, mede door een gele vlag veroorzaakt door de gespinde Charles Leclerc, niet verbeteren. De Monegask verzekerde zich wel van de derde startplek, gevolgd door Sergio Pérez.

Voor Mercedes was het een teleurstellende kwalificatie te noemen. Na de indrukwekkende trainingen moesten zij genoegen nemen met de vijfde en achtste tijd voor Lewis Hamilton en George Russell. Lando Norris en Fernando Alonso wurmden zich tussen de Mercedes-coureurs, Zhou en Latifi completeren de top tien.

De Grand Prix van Groot-Brittannië begint zondag om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Uitslagen