Max Verstappen heeft de feestvreugde in het door Nederlanders overgenomen Spa-Francorchamps nog eens verhoogd door de tweede startplaats te veroveren voor de Grand Prix van België.

Alleen Nico Rosberg was met zijn Mercedes iets sneller dan Verstappen, zij het slechts 0,149 seconde. Vooral in de tweede sector, waar het goede chassis van zijn RB12 de broodnodige downforce oplevert, won Verstappen veel tijd. Het wordt voor Verstappen de eerste keer dat hij van de voorste rij start. Eerder vertrok hij op Silverstone van de derde positie.

Daarmee kwalificeerde Verstappen zich destijds voor het eerst beter dan teamgenoot Daniel Ricciardo. Op Spa lukte hem dat voor de tweede keer: Ricciardo reed de vijfde tijd, drie tienden van een seconde achter Verstappen.

Verstappen hoefde weinig moeite te doen om het laatste deel van de kwalificatie te halen. In Q2 reed hij met een 1:47,163 naar de tweede plek, slechts zestien honderdsten van een seconde achter Rosberg. Verstappen besloot het bij één vliegende ronde te houden. De Nederlander reed zijn ronde op de supersoft, zodat hij de race ook op die band moet beginnen.

Versnellingsbakprobleem
Tijdens de vrije training op zaterdagmorgen leek een mooi kwalificatieresultaat even ver weg voor Verstappen. De achttienjarige coureur stond toen noodgedwongen in de pits vanwege een versnellingsbakprobleem. Net op tijd voor de kwalificatie konden de Red Bull-monteurs met een snelle reparatie een versnellingsbakwissel en de daarbij behorende gridstraf voorkomen.

Direct na afloop van de kwalificatie bedankt Verstappen vanuit de auto zijn monteurs voor de geleverde arbeid. Hij roemde ook de sfeer rond het circuit. “Ik kreeg van de fans extra motivatie om een goede prestatie te leveren. Het was een geweldige kwalificatie.”