Max Verstappen hoopt het seizoen goed af te sluiten in Abu Dhabi, al komt het einde van het jaar wat de Nederlander betreft te vroeg. “Ik wil het liefst gewoon doorgaan.”

Dat vertel de Red Bull-coureur in zijn vooruitblik op de seizoensfinale, gehouden op het Yas Marina Circuit. Een baan waarvan Verstappen het begin het leukst vindt: “Mijn favoriete gedeelte is dat van bocht twee en drie, de snelle links-rechts bochten.”

Ook cool, vindt hij, is het stuk onder het hotel door, net als de ambiance van de race, beginnend onder de ondergaande zon en eindigend in het donker, onder kunstlicht. Dat gezegd hebbende, is het Yas Marina Circuit op voorhand een baan die zowel Red Bulls sterke als zwakke punten benadrukt.

“Het laatste baandeel is behoorlijk technisch. Daar zouden wij het dus goed moeten doen”, verwacht Verstappen. Minder sterk is Red Bull naar verwachting, zoals Verstappen tijdens het vorige raceweekend in Brazilië al uitsprak, op de lange rechte stukken die het circuit eveneens kent.

Toch bieden die lange rechte stukken – en de chicanes die erop volgen – wél kansen om in te halen. Net zoals de inmiddels bekende hairpin voor het eerste rechte stuk, zo stipt Verstappen aan. De Nederlander kan het weten, hij reed in 2016 immers een inhaalrace in Abu Dhabi.

Bij de start kwam Verstappen destijds in aanraking met Nico Hülkenberg. Verstappen spinde en viel terug tot in het achterveld. Hij knokte zich echter terug naar de vierde plek, mede door een pitstop minder te maken dan de andere coureurs vooraan.

“Het was een goede race”, blikt Verstappen terug, alvorens vooruit te kijken: “We proberen het seizoen nu natuurlijk weer op een mooie manier af te sluiten.” Dat het seizoen ten einde komt, vindt hij echter jammer. “Dat had voor mij nog niet gehoeven.”

“Ik ben op het moment namelijk super gemotiveerd en wil het liefst gewoon doorgaan”, zegt de coureur die twee van de laatste vijf races won. Na een seizoen vol ups and downs, maakt hij de laatste tijd zo weer een aardige piek mee.

Ricciardo stond nog nooit op het podium in Abu Dhabi en hoopt dat dit keer te veranderen.

Ricciardo
Verstappens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo wil 2017 uiteraard ook zo goed mogelijk afsluiten. “Met een lange winterpauze voor de boeg, helpt dat immers altijd, terwijl het je ook het gevoel geeft dat je vakantie hebt verdiend.”

Ricciardo racet graag op het Yas Marina Circuit (“het behoort tot mijn favorieten”) al zijn z’n resultaten er niet naar. “Ik heb er althans nog nooit het podium gehaald. Vóór dit jaar gold voor Suzuka echter hetzelfde, maar daar heb ik verandering in gebracht. Hopelijk lukt dat ook in Abu Dhabi.”

De bijna altijd optimistische Aussie mikt daar dan ook op, en bij voorkeur op de hoogste trede. “Ik denk dat er we sterk kunnen zijn. Ik heb telkens gezegd nog een tweede race te willen winnen voor het jaar voorbij is, en ik denk dat we een redelijke kans hebben dat in Abu Dhabi voor elkaar te krijgen.”

Kan Red Bull het seizoen sterk afsluiten in Abu Dhabi?