Max Verstappen is als zevende gefinisht in de Grand Prix van Italië. De Red Bull-coureur moest hard werken voor dat resultaat, nadat hij bij de start ver terug was gevallen.

Verstappen beëindigde de race tien seconden voor Sergio Pérez, en drie seconden achter Valtteri Bottas. Teamgenoot Daniel Ricciardo werd negen seconden voor de Nederlander vijfde. Met zijn zevende stek scoort Verstappen zes punten. Hij blijft daarmee zesde in het WK.

Verstappens race begon haast even slecht als een week geleden op Spa. Toen de startlichten doofden, rolde de Red Bull van de Nederlander langzaam van zijn plaats. Op het moment dat Verstappen de gang er een beetje in kreeg, waren vijf coureurs hem al voorbij gereden. Na de eerste bocht lag hij twaalfde.

Met DRS-inhaalacties op onder meer Nico Hülkenberg en Fernando Alonso knokte Verstappen zich weer terug de punten in. In de veertiende ronde maakte hij zijn eerste pitstop, voor een set verse softs.

Late inhaalactie
Na zo’n dertig ronden leek het er even op alsof er nieuwe clash tussen Verstappen en Räikkönen stond te gebeuren. De Ferrari-coureur had zijn tweede stop gemaakt, en was vlak achter Verstappen terug gekomen op de baan. Räikkönen sloop naar Verstappen toe, maar die dook vlak daarna de pits in voor zijn tweede pitstop.

Met een set gebruikte softs onder zijn Red Bull kwam Verstappen terug op de baan achter Sergio Pérez. De Mexicaan worstelde met zijn banden, en Verstappen kwam snel dichterbij. Vier ronden voor het einde verschalkte de Nederlander Pérez in de Variante della Roggia, waarmee hij zijn oorspronkelijke startplek weer in handen had.

Het was pas de tweede keer in Verstappens loopbaan dat hij als zevende finishte. De eerste keer dat hij dat deed was bij de Grand Prix van Maleisië in 2015. Toen veroverde Verstappen zijn allereerste WK-punten.