Euforie sloeg voor Max Verstappen om in teleurstelling, toen de stewards hem na de finish van de Grand Prix van de Verenigde Staten een zwaarbevochten podiumplek afpakten. Hij had zich op de baan van plek zestien naar drie gereden.

Een paar bochten voor het einde zette Verstappen zijn Red Bull naast de Ferrari van Räikkönen, aan de binnenkant van bocht zestien. Het was de laatste kans die hij had om het podium te pakken. De actie was succesvol. Met gebalde vuist kwam Verstappen over de finish, over de boordradio schreeuwde hij het uit van blijdschap.

Maar die blijdschap was van korte duur. De stewards gaven Verstappen een tijdstraf van vijf seconden. Hij zou met alle banden buiten de baan zijn gekomen toen hij zijn bolide langs die van Raïkkönen wurmde. Net als vorig jaar in Mexico kreeg Verstappen het slechte nieuws te horen toen hij al bijna op het punt stond het podium op te gaan.

Inhaalrace
Zoals eerder dit jaar in China ontdeed Verstappen zich op het Circuit of the Americas na de start binnen de kortste keren van zijn plek in de achterhoede. Coureurs als Sainz, Alonso en Ocon waren geen partij voor veel snellere Red Bull van Verstappen, terwijl die in tien ronden tijd oprukte van zestien naar zes.

Na een strategisch duel met de Ferrari’s en Bottas (Vettel en Verstappen zaten op een tweestopstrategie, Bottas en Räikkönen op een éénstopper) kwam Verstappen in de slotfase op de vijfde plek terecht, vlak achter Bottas. Die had het dusdanig moeilijk op zijn versleten banden, dat Verstappen hem makkelijk kon inhalen. Daarna ging Verstappen op weg naar Räikkönen, om uiteindelijk zijn do-or-die-actie te plaatsen in de laatste ronde.

Verstappen is nog altijd zesde in het WK. Hij heeft nu 123 punten.