Max Verstappen heeft zich als tweede gekwalificeerd voor de Grote Prijs van Singapore. De Nederlander was daarmee, tegen de verwachtingen in, de Ferrari’s te snel af.

Verstappen moest alleen Mercedes-coureur Lewis Hamilton voor zich dulden, die een geweldige eerste run reed in Q3, het beslissende kwalificatiedeel.

Verstappen begon de kwalificatie nog met een vijfde tijd in Q1, op 0.581 seconde van teamgenoot Daniel Ricciardo, die daarin de snelste tijd neerzette. De Nederlander had in Q1, net als in de slottraining, klachten over zijn Renault-motor. “Hij werkt gewoon niet.”

In Q2 ging Verstappen al snel naar buiten en stond hij na de eerste reeks runs zelfs eerste. Hamilton had daarin aanvankelijk ook al de snelste tijd geklokt, maar met een 1:37.214 was Verstappen 0.130 seconde sneller dan de Mercedes-rijder. Hij sloot Q2 echter niet als eerste af, maar als tweede, want Kimi Räikkönen dook nog onder zijn tijd door met zijn tweede run, terwijl Verstappen binnen bleef aangezien hij al zeker was van een Q3-plekje.

In Q3 zelf zat Verstappen er met zijn eerste run gelijk weer goed bij. Hamilton reed een geweldige eerste ronde, en Verstappen kwam met een achterstand van drie tienden nog het dichtst in de buurt, met Ferrari’s Sebastian Vettel drie tienden verder terug op P3.

De gehele top ging uiteraard nog naar buiten voor tweede runs, maar verbeteringen zaten er voor de mannen helemaal vooraan niet in en dus eindigde het Hamilton, Verstappen, Vettel. Verstappens achterstand bleef op 0.319 seconde staan. “Dit voelt om eerlijk te zijn als een overwinning, gezien hoeveel problemen ik heb gehad”, was Verstappens reactie in gesprek met circuitinterviewer Martin Brundle. “Dat we ondanks de issues met de motor in de kwalificatie tweede zijn geworden, laat wel zien dat onze auto fantastisch is.”

“Voor zondag moeten we uiteraard zorgen dat we een start zonder problemen hebben”, vervolgt Verstappen, die vorig jaar ook als tweede startte in Singapore, maar toen gelijk in de aanloop naar de eerste bocht werd uitgeschakeld nadat hij in een Ferrari-sandwich terecht kwam. “Verder moeten we de problemen met de motor oplossen, maar ben ik happy met de auto”, besluit hij. De Nederlander noemt zijn tweede plek verder ’totaal onverwacht’.