*

Verstappen vierde in kwalificatie voor GP Monaco

Daan de Geus

Daan de Geus

27 mei 2017 15:14

Verstappen vierde in kwalificatie voor GP Monaco
Racepictures

Max Verstappen heeft zich als vierde gekwalificeerd voor de Grote Prijs van Monaco. De Nederlander zat drie tienden achter pole-man Kimi Räikkönen.

In Q1 was Verstappen nog de snelste man op de baan, met een 1:13.078 was hij in de eerste heat van de kwalificatie 0.012 seconden sneller dan Ferrari’s Sebastian Vettel.

Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo gingen in Q1 net wat later de baan op dan hun collega’s. Ook nu was opbouwen weer het devies, met eerst een veilige tijd op de klokken, dan een wat rapper rondje en vervolgens echt stampen.

Ricciardo stond daarbij kort eerste, terwijl ook Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel dat nog even waren, alvorens Verstappen de snelste tijd van Q1 op de klokken kreeg. De Nederlander reed daarna nog wel wat verder – en ving later een slide bij Rascasse goed op – alvorens te pitten.

Verstappen was derde in Q2. Uiteindelijk was de vierde startplek zijn deel.

Q2
In Q2 zat Verstappen er wederom top bij, met P3 na de eerste reeks runs, waarna hij vervolgens héél dicht in de buurt van Räikkönens op dat moment snelste tijd kwam. Verstappen zat er met een 1:12.788 maar 0.008 achter, maar de Fin counterde later sterk door een gat van een halve tel te slaan.

Vettel sprong vervolgens in dat gat en pakte P2, hoewel Verstappen de marge nog wel terugbracht tot 0.466 seconde. Het leek er toen echter al wel om dat het voor pole tussen de Ferrari-rijders zou gaan.

Q3
In de laatste en beslissende kwalificatie-sessie zat Verstappen na zijn eerste run achter teamgenoot Ricciardo, waarna Verstappen zijn Red Bull de pits in stuurde met de vraag aan het team om eens goed naar de banden te kijken. “Want ik verlies voor veel grip.”

Verstappen zat op dat moment meer dan acht tienden achter Räikkönen, waarna het er met de tweede reeks runs echt nog even om spande, met Räikkönen, Vettel en Mercedes’ Valtteri Bottas die om de pole vochten.

Verstappen kon in dat gevecht geen vuist maken, maar verbeterde zich wel sterk. Met een tijd van 1:12.496 eindigde hij 0.318 seconde achter Räikkönen. Verstappen zat wel voor Ricciardo, die vijfde werd, vijf tienden achter de Nederlander.