Een vierde plek was Max Verstappens deel in de derde vrije training voor de Grote Prijs van Japan. De laatste oefensessie verliep ogenschijnlijk niet zonder problemen voor de Nederlander.

Het eerste halfuur stond Verstappen – zoals vrij gewoon voor Red Bull in VT3, maar helemaal logisch als de baan nog vochtig is – binnen. Terwijl wat collega’s de baan droog reden, stond hij te lachen met zijn crew.

Met nog 26 minuten op de klok, kwam de Nederlander de baan op. Zijn eerste tijd bracht hem de vierde plek, waar hij 26 minuten later – toen de vlag viel – nog steeds op stond.

Een probleemloze sessie was het niet voor de Red Bull-rijder: hij kwam eerst erg wijd uit de tricky tweede Degner-bocht en verremde zich daarna bij de hairpin, met flink wat rook en een flatspot tot gevolg.

“Ik kan niet te hard rijden, want door de platte kant op de band, trilt het heel erg”, vertelde Verstappen zijn team. Hij kwam daarna naar binnen, maar ging ook weer naar buiten.

Op het eind zat Verstappen echter flink in het verkeer. “Er zijn overal auto’s”, mopperde Verstappen, die er ook nog een vloekwoord van vier letters bij gebruikte om zijn frustratie duidelijk te maken.

Bij de laatste chicane blokkeerde de Nederlander daarna ook nog een keertje fors. Zijn uiteindelijke 1:32. 784 was bijna zeven tienden trager dan Nico Rosbergs snelste tijd. Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo was tweede.