Max Verstappen heeft de eerste vrije training in Barcelona als vijfde afgesloten. De Nederlander kwam in zijn geüpdatete Red Bull tot 22 rondjes.

Er is de laatste weken veel gezegd en geschreven over Red Bulls Barcelona-update, waarna in VT1 de eerste meters werden gemaakt met de verbeterde RB13.

Verstappen ging een minuut na het op groen springen van het licht ook al de baan op, reed een installatierondje, begon een getimede ronde, maar brak die ook weer af.

Het eerste deel van de sessie stond duidelijk in het kader van data verzamelen voor Red Bull, met ook Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo die met meetapparatuur rondreed.

Na een korte onderbreking, kwam Verstappen na een minuutje of tien weer naar buiten, maar hij ging wederom snel weer naar binnen. Een proces dat hij later nog een keer herhaalde.

Na een halfuur had Verstappen dus nog geen tijd op de klokken, terwijl Ricciardo toen rond de vijfde plek stond. De eerste runs werden daarbij allemaal gedaan op de harde Pirelli-banden.

Deze banden zijn volgens veel coureurs te hard om serieus in de race te gebruiken en dus weinig representatief, maar na een kwartiertje of drie was het tijd voor runs op de medium-banden.

Verstappen hoorde bij het eerste plukje coureurs dat daarop onderweg was en zijn eerste vliegende ronde van de dag bracht hem gelijk de op dat moment eerste plek, met een 1:22.706.

De Mercedes-coureurs en Ferrari-rijders waren daarna echter sneller tijdens hun rondjes op de mediums. Verstappen verbeterde zijn tijd later niet meer.

De Nederlander, die op het eind ook nog even last had van verkeer in de vorm van een Renault, eindigde de eerste training zo op P5, op 1.185 van snelste man Lewis Hamilton.

Teamgenoot Ricciardo sloot VT1 als zesde af, al stond de Aussie – nadat hij in het begin productiever was geweest dan Verstappen – de tweede helft van de training lang binnen. Hij reed 17 rondjes.