Max Verstappen is als vijfde geëindigd in de kwalificatie voor de Grand Prix van China. De Red Bulls konden in Sjanghai geen vuist maken tegen de Mercedessen en vooral de Ferrari’s.

Verstappen kwam met zijn 1:31,796 zeven tienden van een seconde tekort op Sebastian Vettel, die voor Ferrari de pole position veroverde. Ten opzichte van de Mercedessen moest hij ongeveer vijftien honderdsten toegeven. Verstappen was wel sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo, die nog net aan de kwalificatie deelnemen nadat zijn monteurs de kapotte motor in zijn Red Bull hadden opgelapt.

Het in elk geval al zeker dat de Red Bulls in de race een andere strategie gaan rijden dan de Ferrari’s en Mercedessen. In Q2 zetten Verstappen en Ricciardo hun beste tijden neer op ultrasofts, terwijl de zilveren en rode bolides dat deden op de langzamere, maar duurzamere softs. Zij moeten de wedstrijd nu ook op die banden beginnen.

In het eerste deel van de kwalificatie reed Verstappen de vierde tijd. Hij zette op ultrasofts een 1:32,932 neer, waarmee hij bijna acht tienden langzamer was dan snelste man Sebastian Vettel.

Verstappen liet in Q2 vervolgens de achtste tijd noteren. Hij gebruikte de ultrasofts, terwijl de concurrenten bij Mercedes en Ferrari juist voor de op papier langzamere softs kozen. Evengoed waren de twee teams veel sneller dan de Red Bulls: Verstappen moest bijna negen tienden toegeven.