Max Verstappen heeft zich als vijfde gekwalificeerd voor de Grand Prix van Japan. Dankzij een gridstraf voor Sebastian Vettel start de Nederlander de race van de vierde positie.

Verstappen veroverde de vijfde plek met een rondetijd van 1:31,178. Daarmee moest de Nederlander een halve seconde toegeven op de pole-tijd van Nico Rosberg. Verstappen was wel zes honderdsten sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo. Door Vettels gridstraf vertrekt Verstappen zondag achter Kimi Räikkönen, met wie hij in het verleden regelmatig een appeltje te schillen had.

In het eerste deel van de kwalificatie had Verstappen aan een vliegende ronde op de medium-banden genoeg om door te mogen naar de volgende sessie. Zijn 1:32,487 was nipt sneller dan die van Ricciardo. In de slotfase van Q1 reden de Red Bulls nog wel op softs de baan op, maar toen bleek dat hun tijden al snel genoeg waren, kwamen ze weer naar binnen.

Verstappen won een seconde toen hij in de tweede kwalificatiesessie met de softs de baan op ging. Ricciardo was ruim twee tienden langzamer. Het leverde de teamgenoten de vijfde en de zesde plek op, voldoende om zonder tweede run door te kunnen naar Q3.