Max Verstappen heeft in de kwalificatie op Monza beslag gelegd op de vijfde startplek voor de Grand Prix van Italië. De Nederlander had dat vooraf al het best mogelijke resultaat genoemd.

Verstappens Red Bull komt namelijk motorvermogen te kort op de Italiaanse hogesnelheidsbaan, dus zijn startplaats achter de beide Ferrari’s en Mercedessen zal niet als een verrassing zijn gekomen voor Verstappen.

In het eerste deel van de kwalificatie, Q1, opende Verstappen met een tijd die 0.623 seconde langzamer was dan die van snelste man Sebastian Vettel (Ferrari). Verstappen hield het daarin bij één run en aangezien Vettel zijn tijd nog aanscherpte, eindigde Verstappen uiteindelijk op ruim acht tienden, op de zesde plek.

Verstappen reed in Q1 een tijd die identiek was aan die van Mercedes-coureur Valtteri Bottas. In Q2 was Verstappen zelfs sneller dan de Fin – Verstappen sloot die sessie als vierde af, op 0.704 seconde – maar in Q3 zette Mercedes zoals gewoon een tandje erbij en was Verstappen veroordeeld tot genoegen nemen met de vijfde plek, met Ferrari dat ondertussen het snelst van allemaal bleek op het eind.

Verstappens achterstand op polesitter Kimi Räikkönen bedroeg een stevige 1.496 seconde. Spannend zal het laatste kwalificatiedeel niet geweest zijn voor de Nederlander, die zich zelfs niet kon verheugen op een duel met teamgenoot Daniel Ricciardo – vanwege een gridstraf voor een motorwissel deed de Australiër niet mee aan Q2 en Q3. Verstappen heeft overigens ook een nieuwe motor, Renaults nieuwe ‘C-Spec’, maar hem wacht geen gridstraf.