Max Verstappen heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Rusland de vijfde tijd op de klokken gezet in een sessie die er voor hem voortijdig op zat.

“Lost power”, is het korte commentaar waarmee Verstappen zijn stilvallen, vlak voor de ingang van de pits, met nog zo’n negentien minuten op de klok, gepaard laat gaan.

Bij het uitkomen van bocht zestien is alle aandrijving ineens verdwenen en rolt zijn Red Bull – Renault alleen nog maar rustig door richting de pits. Verstappen staat dan ook al vijfde op de tijdenlijst.

De sessie begint nog ontspannen voor de Nederlander, met een babbeltje met testrijder Pierre Gasly, alvorens hij terwijl zijn collega’s al tien minuten rondrijden pas zijn helm op doet.

Verstappen gaat dan na een klein kwartiertje aan de slag in zijn Red Bull RB13 en opent met een 1:37.632, wat hem op dat moment de zesde plek geeft.

De Nederlander verbetert kort daarop naar 1:37.007, waarbij hij die tijden rijdt op een setje super softs en hij weer naar buiten duikt, terwijl Ferrari’s Kimi Räikkönen kort daarop op ultra softs gaat rijden.

De Fin is daarmee de eerste op de zachtste en snelste Pirelli-compound, waarbij Verstappen ongeveer een kwartier later hetzelfde ultra soft schoeisel onder zijn auto laat zetten.

De Red Bull-rijder ziet zijn eerste vliegende ronde erop echter verstoord worden door een bijna-spin, in bocht vijf, al vangt hij de auto goed op, gaat hij even rechtdoor en voorkomt zo erger.

Zijn eerste getimede ronde op de ultra softs is daarna een 1:35.955, welke hij kort daarop verbetert naar een 1:35.540, waarmee hij op dat moment dus al vijfde is, achter de Ferrari’s en Mercedessen.

Na een bezoek aan zijn garage komt Verstappen met nog 25 minuten op de klok weer naar buiten, ogenschijnlijk om een long run te doen. Kort daarna is het dan echter ineens gedaan.

Verstappen sluit de training zo vroeger dan bedoeld af, met vijftien rondjes. Teamgenoot Daniel Ricciardo neemt de honneurs verder waar wat betreft de long run. Hij komt tot 26 ronden en P6.