Max Verstappen start de race in Singapore van de achtste plaats. Tot tevredenheid van het team. “Een uitstekende prestatie, beter had hij het niet kunnen doen”, aldus Ben Waterhouse, plaatsvervangend technisch directeur van Toro Rosso.

Toch was het nog even spannend in Q3. “Dat scheelde inderdaad weinig”, lacht Max Verstappen op de vraag of hij er in de laatste bocht tijdens de derde kwalificatiesessie bijna afging. “Maar het ging goed en het scheelde maar een tiende.” Bang voor eenzelfde lot als Carlos Sainz was hij niet. Hij had de crash weliswaar niet gezien, “maar ik zag de onderdelen van zijn auto wel liggen.”

Zorgen over de uitglijder in de laatste bocht, maakte hij zich niet. “Tijdens de long run gisteren overkwam het me ook al een paar keer, ik wist dus een beetje waar ik uit kwam. Ik ging nèt iets te wijd over de kerb. Dan had ik net iets dichterbij de zevende plek gezeten, maar ik denk niet dat ik die zevende plek had kunnen pakken. In Q2 daarentegen was mijn rondje echt perfect. Maar omdat op een stratencircuit twee keer achter elkaar te doen, is wel lastig.”

Een rondje 

Verstappen is dan ook tevreden met zijn optreden. “Het belangrijkste was om voor Lotus en Force India te staan en dat hebben we gedaan.” De keuze om in Q3 slechts een rondje te rijden, was naar voorstel van Verstappen zelf.

“Ik heb zelf de keuze gemaakt om maar één rondje te doen. Ik had ook nog een rondje op gebruikte banden kunnen rijden, maar dat wilde ik liever niet. Je hebt je referentie toch gezet op nieuwe banden en dan vind ik het normaal gezien niet zo fijn daarna weer op oude banden naar buiten te gaan. In Q3 laat het team de keuze aan de rijder over. Althans als je je goed voelt in de auto en de balans is goed. Als je de hele tijd aan het worstelen bent met de auto, is het natuurlijk een ander verhaal.”

Vechten 

Verstappen verwacht een enerverende race en is niet van plan bij voorbaat in de verdedging te gaan. “Ik zal zeker aanvallen. Ik heb een Williams voor me (Valtteri Bottas) en daar wil ik mee vechten. Het wordt moeilijk inhalen, dat zal ik eerlijk zeggen. Dus moet ik Bottas bij de start pakken of bij de pitstops. Hun pitstops zijn de laatste tijd niet top, terwijl die van ons juist een stuk beter gaan. Dus daar richt ik me op. Hopelijk hoef ik niet al te veel in mijn spiegels te kijken, zodat me dat ook gegund is. Ik kijk er nu al naar uit.”