*

Verstappen worstelt, Ricciardo vindt het goede gevoel

Daan de Geus

Daan de Geus

25 november 2017 15:46

Verstappen worstelt, Ricciardo vindt het goede gevoel
Sutton Images

Max Verstappen kon de goede balans maar niet vinden op het Yas Marina Circuit en eindigde in de kwalificatie op een seconde achterstand als zesde. Teamgenoot Daniel Ricciardo verraste met zijn laatste rondje en pakte de vierde plaats.

Weinig reden voor blijdschap dus bij Verstappen, ten overstaan van de camera van Ziggo Sport. Of het vechten was, met zijn Red Bull RB13 in de kwalificatie? “Ja, maar dat was het vrijdag ook al”, antwoordt hij direct. “We kregen de balans gewoon niet voor elkaar.”

Verstappen en Red Bull wisten geen ideale balans te vinden voor de RB13.

“Je probeert natuurlijk nog steeds een zo goed mogelijke ronde te rijden, maar als het gewoon niet gaat, moet je ook accepteren dat het niet gaat”, weet de Nederlander, die in zijn laatste ronde nog wel aardig wat tijd – vier tienden – vond, maar eigenlijk ook met dat rondje niet heel happy was.

“De ronden ervoor waren gewoon helemaal niet goed. Die laatste was redelijk, maar ik was alsnog niet tevreden over de balans. Het was de hele tijd glijden, last van onderstuur. Helaas mag je als de kwalificatie begonnen is niet veel meer aanpassen en is het dan een verloren zaak.”

Die laatste ronde was onder de streep dus ‘nog steeds niet goed genoeg’, meent Verstappen, die denkt dat het lastig wordt zondag veel plekken te winnen. “Zeker als het zo gaat zoals vandaag.” Vorig jaar reed Verstappen wel een sterke inhaalrace in Abu Dhabi, maar de banden en auto’s zijn anders, zoals Verstappen aanhaalt, terwijl Red Bull volgens hem sowieso verder terug staat. “Even kijken dus maar.”

Ricciardo
Teamgenoot Ricciardo is een stuk gelukkiger met de vierde plaats. De Aussie pakte deze met een 1:36.959, waarmee hij zeven tienden trager was dan snelste man Valtteri Bottas, maar drie tienden sneller dan Verstappen.

Na zijn eerste run in Q3 stond Ricciardo nog achter de Nederlander. “Die run was niet best”, erkent hij tegenover Ziggo Sport. Het aanpassen van de bandenspanning van zijn tweede setje Pirelli’s voor zijn laatste run maakte het verschil: “Daarna had ik een veel beter gevoel.”

“Ik voelde in de eerste sector gelijk dat de banden beter werkten en wist toen dat ik het er in dat rondje uit moest halen. Het is fijn dat het lukte.” De twee tienden achterstand op Ferrari’s Sebastian Vettel op P3 noemt hij ‘zoals verwacht’, al is Ricciardo wat verrast dat Mercedes zo los was van de rest.

“Hopelijk kan Mercedes in de race niet de hele tijd voluit gaan en blijft het veld bij elkaar”, zegt Ricciardo. “We gaan het wel zien. Het WK is al beslist, dus hopelijk levert de race wat vuurwerk op. Dat zou leuk zijn. Ik heb zin in deze laatste wedstrijd.”

Voor Ricciardo viel het op zijn plek in z’n laatste run, al was hij in Q1 en Q2 ook al sneller dan Verstappen.