Voormalig Mercedes-kopstuk Ross Brawn vertelt in zijn nieuwe boek openhartig over zijn vertrek bij Mercedes aan het eind van 2013: “Ik vertrouwde Toto Wolff en Niki Lauda niet.”

Ross Brawn bleef in 2010 als teambaas aan Mercedes verbonden, nadat de constructeur zijn kampioenschapwinnende team had overgenomen. In de jaren die volgden werden Toto Wolff, Niki Lauda en Paddy Lowe toegevoegd aan het management en dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat Brawn zijn biezen pakte.

Met name het contracteren van Paddy Lowe, nog altijd technisch directeur bij Mercedes, zette begin 2013 kwaad bloed bij Brawn. “Ik kwam daar pas achter toen dat contract al lang en breed in Stuttgart getekend was. Toen ik zowel Wolff als Lauda daarmee confronteerde, wezen ze naar elkaar als verantwoordelijken. Ik moest dus samenwerken met mensen die ik uiteindelijk niet kon vertrouwen.”

“Niki Lauda kon me het ene het moment iets vertellen, waarna hij even later tegen iemand anders een compleet ander verhaal vertelde”, vervolgt Brawn die zijn hand ook deels in eigen boezem steekt: “Ik slaagde er niet in een goede verstandhouding op te bouwen met de mensen van het bestuur. Dat heeft mijn positie in het team vast geen goed gedaan en dat is mijn eigen schuld. Ik weet niet waarom, maar ik kon het gewoon niet opbrengen om al die uren in Stuttgart daarin te investeren.”

Brawn was naar eigen zeggen nooit eerder terecht gekomen in een situatie waarin hij had kunnen roepen ‘zij eruit of ik eruit’: “Nee, die hele situatie was nieuw voor mij en ik denk dat uiteindelijk de passie ontbrak om het daadwerkelijk op de spits te drijven.”

Het boek Total competition: Lessons in strategy from Formula 1 komt uit op 3 november.