Met de volledige eerste startrij voor Ferrari, had zowel Sebastian Vettel als Kimi Räikkönen op iets meer gehoopt dan de tweede en derde plaats in de Russische Grand Prix. De overwinning ging volgens beiden echter bij de start al verloren.

De nummer twee van de race, Sebastian Vettel, toont zich na de race op het podium sportief naar overwinnaar Valtteri Bottas toe: “Hij is de man van de wedstrijd”, prijst hij de Fin. Op de vraag of achterblijver Felipe Massa in de slotronde zijn kansen op de overwinning teniet deed, geeft Vettel aan dat dit niet het moment was waarop hij de race verloor: “Ik verloor daar misschien iets meer tijd dan me lief was, maar uiteindelijk maakte dat niet het verschil. Vandaag is gewoon de dag van Valtteri”, herhaalt Vettel zijn lofzang.

Waar hij dan wel de race verloor? “Aan het begin van de race”, weet Vettel. “Ik denk dat mijn start niet eens veel slechter was dan die van Bottas, maar vervolgens pakte hij in de aanloop naar bocht twee gewoon een hele lange slipstream. Hij kwam me voorbij, sloot de deur en daar won hij de race. Zeker na de eerste run, waarin hij ongelooflijk snel was, is hij de terechte winnaar.”

Vettel en Ferrari gaven zich ondanks de bliksemsnelle eerste stint van Bottas echter niet zomaar gewonnen, en probeerden de Mercedes-coureur nog op strategie te verschalken door de eerste stop zo lang mogelijk uit te stellen.

“We hoopten dat we daardoor aan het eind van de rit wat versere banden zouden hebben en dat Valtteri misschien op wat problemen en achterblijvers zou stuiten, waardoor wij het hem echt nog moeilijk zouden kunnen maken”, licht Vettel de keuze van de Scuderia toe. “Het mocht helaas niet zo zijn.”

Räikkönen
Kimi Räikkönen kwam op ruim tien seconden van zijn teamgenoot als derde over de streep. De Fin pakt daarmee zijn eerste podiumplaats van het seizoen, maar is daar niet onverdeeld blij mee: “Ik denk dat we dit weekend na een moeilijk begin van het seizoen duidelijk een stap in de goede richting hebben gezet, maar ik ben alsnog ‘slechts’ derde geworden”, schetst de Fin.

“Uiteindelijk zullen we echt wel weer een keer winnen, maar daarvoor moeten wel alle details kloppen”, vervolgt Kimi. “Vandaag verloren we echter al teveel bij de start en omdat er in het vervolg van de race niks meer gebeurde, was de race op dat moment al beslist.”