Sebastian Vettel is erg gelukkig met zijn kwalificatieresultaat in Sotsji, waar hij Ferrari eindelijk weer eens een pole position bezorgde.

Het was even nagelbijten, geeft Vettel tijdens de persconferentie na afloop toe: hij had de snelste tijd van teamgenoot Kimi Räikkönen verbeterd, maar daarna moesten de Mercedessen nog over start/finish komen. “Toen ik hoorde dat we de pole hadden, was ik echt dolblij”, zegt de Ferrari-coureur.

De kwalificatie begon goed voor Vettel, vertelt hij. Vervolgens ging het echter even wat minder. “Mijn laatste run in Q2 ging verkeerd. Ik blokkeerde en verloor het ritme een beetje. Mijn eerste run in Q3 was ook niet zo goed.”

In zijn laatste poging verbeterde de Duitser zich alsnog, met als resultaat de eerste kwalificatie-één-twee voor Ferrari in bijna negen jaar. Bovendien was het in feite de eerste keer dat Ferrari Mercedes in de kwalificatie écht versloeg – Singapore 2015, toen Mercedes ineens op raadselachtige wijze snelheid tekort kwam, even niet meegerekend.

‘Niet slecht’
Stalgenoot Räikkönen noteerde in Sotsji zijn beste kwalificatieresultaat sinds Monza 2015. Het scheelde echter 0,059 seconde, of de Fin had zijn eerste pole in 127 Grands Prix gepakt. Dat kwam doordat hij in zijn laatste outlap gehinderd werd door verkeer, zegt Räikkönen.

Erg chagrijnig zegt Räikkönen desondanks niet te zijn. “Ons doel is om vooraan te staan. Het gevoel is dit weekend beter. Ik ben blijer dan in de vorige kwalificaties. Plek één en twee is niet slecht.”