De Grand Prix van Oostenrijk kwam abrupt ten einde voor Sebastian Vettel met een klapband, terwijl hij nota bene aan de leiding van de race reed. Kimi Räikkönen hield de eer van Ferrari hoog met de derde plaats. 

“De klapband kwam uit het niets”, verklaart Vettel. “Er was geen enkele indicatie dat er iets mis was met de band. Ik heb navraag gedaan bij de engineers aan de pitmuur en daar zag alles er ook in orde uit. Ik reed hetzelfde tempo, alles voelde goed aan, dus het is een groot vraagteken waarom de band explodeerde.”

Pirelli liet kort na het incident weten dat het waarschijnlijk veroorzaakt was door troep op de baan, maar trok die boodschap al snel weer in. De bandenfabrikant doet nog onderzoek naar de exacte oorzaak. Vettel had er al wel 26 ronden opzitten op de supersofts waarmee hij ook in Q2 had gereden. Maar hij was lang niet de enige die voor een lange stint ging op het nieuwe Oostenrijkse asfalt.

“Het idee was zo lang mogelijk door te rijden op die set banden”, erkent Vettel. “Maar ik geloof niet dat het een agressieve strategie was. Er waren meer coureurs die op dezelfde banden lang doorreden. Het helpt zeker niet dat ik deze race de finish niet heb gehaald, maar er zijn nog veel races te gaan.”

Räikkönen haalde de finish wel en kwam zelfs op het podium, mede dankzij de botsing tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Hij beet echter, net als in de Grand Prix van Spanje, zijn tanden stuk op Max Verstappen.

“De derde plaats is niet slecht, maar ik ben een beetje teleurgesteld”, reageert Räikkönen. “Aan het begin hadden we een goed tempo en kwamen we zelfs iets dichterbij Mercedes, maar na mijn pitstop had ik moeite om terug te komen. Ik verloor veel tijd achter Daniel Ricciardo. Eenmaal er voorbij had ik de snelheid er weer lekker in zitten. Ik had Verstappen nog kunnen hebben, maar net op dat moment waren er gele vlaggen. Hopelijk gaat alles in Silverstone wat soepeler.”