Sebastian Vettel raakte in Bakoe achter de safety car slaags met Lewis Hamilton. Die gaf hem een brake test, meent Vettel, waar Hamilton in zijn ogen straf voor had moeten krijgen. De tik die hijzelf daarna aan Hamilton uitdeelde, bagatelliseert Vettel.

Vettel, die overigens vierde werd en zo zijn voorsprong in het WK op Hamilton – uiteindelijk vijfde – met twee punten vergrootte, lijkt ten overstaan van de camera’s van het Britse Channel4 vooral verbolgen over wat Hamilton deed. “Zo hoort het niet en hij deed het meer dan eens”, zegt hij over hoe Hamilton in zijn ogen onnodig afremde.

Gevaarlijk, meent Vettel: “Het probleem is dat ik er vlak achter zit, klaar voor de herstart, terwijl er achter mij allemaal andere jongens rijden. Er kan dan zomaar een kettingreactie ontstaan. Lewis deed een paar jaar geleden in China ook al zoiets”, haalt Vettel aan, die het ‘onnodig’ noemt. “Want Lewis’ herstarts waren goed genoeg.”

Hamilton en Vettel hadden aan de stok met elkaar.

Nu liep Vettel door Hamiltons actie schade op aan de voorkant van zijn auto, klaagt hij. “En ik rij heus niet expres tegen zijn achterkant aan, het lijkt me dus duidelijk hoe het zit.” Minder duidelijk is Vettel zelf in elk geval over wat daarna gebeurde, toen hij – nog altijd onder de safety car – eerst naast en daarna tegen Hamilton aanreed. “We zijn hier toch allemaal volwassenen?”, is zijn tegenvraag.

Tegenover Sky Sports is hij wat stelliger: “Hij gaf me een brake test, dus wat denk je dan dat er gebeurt?”

“De emotie loopt hoog op achter het stuur”, vervolgt hij tegenover Channel4. “We willen wiel-aan-wiel vechten, maar niet al voor de herstart.” Vettel denkt niet dat de titelstrijd er een scherp randje door heeft gekregen. “Er is nog altijd respect. Ik heb geen problemen met hem. Ik vind alleen dat, aangezien ik straf kreeg, hij ook een straf had moeten krijgen.”

De wedstrijdleiding was het duidelijk niet met Vettel eens, die een stop and go van tien tellen kreeg. Zoals gezegd werd hij uiteindelijk alsnog vierde, voor Hamilton. Behalve de tijdstraf heeft Vettel echter ook drie strafpunten op zijn ‘Formule 1-rijbewijs’ gekregen. Hij staat nu op negen. Bij twaalf punten volgt een straf, maar hij verliest er 10 juli alweer twee omdat elk strafpunt maar een jaar blijft staan.

Lees ook – Hamilton over Vettel: ‘Zo hoor je je niet te gedragen’