Hij is de jongste F1-coureur die ooit een punt, pole en racewinst pakte. Vorig jaar werd Sebastian Vettel de jongste wereldkampioen ooit. En nu is hij de jongste coureur ooit die zijn titel heeft geprolongeerd.

Vanaf de eerste Grand Prix in Australië was de Red Bull Racing-coureur een klasse apart. Sla de statistieken er maar op na. Van de vijftien gereden races startte Vettel er twaalf vanaf de eerste plaats en won hij er negen. De coureur uit Heppenheim is dit jaar ook de kampioen van de constantheid. Zijn slechtste resultaat van het jaar boekte hij op de Nürburgring, toen hij ‘slechts’ vierde werd.

Niemand kon dit jaar een vuist vormen tegen de 24-jarige coureur. Teamgenoot Mark Webber, die vorig jaar tot de slotrace titelkandidaat was, was geen schim meer van de coureur van 2010. Ferrari kon zich tijdens het seizoen niet zo door ontwikkelen als vorig jaar. De concurrentie moest van McLaren komen. Lewis Hamilton maakte echter meer brokken dan dat hij punten pakte.

De enige die meerdere malen Vettel in een rechtstreeks duel versloeg was Jenson Button. De McLaren-coureur won vandaag zijn derde race van het seizoen en is daarmee na Vettel de meest succesvolle coureur van 2011. De wereldkampioen van 2009 versloeg Vettel in Montréal en op Suzuka in een rechtstreeks duel.

Maar toen finishte Vettel ook gewoon op het podium en pakte hij meer dan genoeg punten om een ruime voorsprong te bouwen. En dat is een uitzonderlijke kwaliteit van Vettel. Niet alleen kan hij met ogenschijnlijk gemak races winnen: ook als het minder gaat laat hij zich niet uit het veld slaan.

Zo word je dus de jongste tweevoudig wereldkampioen ooit. Het is daarom niet zo vreemd dat Vettel in de persconferentie even moest zoeken naar de juiste woorden. “Ik weet niet goed waar ik moet beginnen. Dit is een heel lang en fantastisch seizoen. Het mooie is dat het nog niet is afgelopen”, aldus de kersverse tweevoudig titelwinnaar.

“De titel is dankzij opnieuw een sterk resultaat binnengehaald. Fantastisch. Ik wil op dit moment heel veel zeggen maar het is lastig dat allemaal te herinneren. Ik ben iedereen binnen het team in ieder geval enorm dankbaar. Ons personeel op het circuit, maar ook in de fabriek in Milton Keynes, waar ze dag in dag uit werken, werkt keihard voor het halen van punten en titels. Het is fantastisch dat we onze doelen al zo vroeg in het seizoen hebben gehaald.”

“Er zijn zoveel mensen die ik wil bedanken. Moeilijk om ze allemaal op te noemen, maar een persoon springt eruit. Met hem bracht ik dit jaar de meeste tijd door. Het gaat om mijn trainer Tommy Permakoski. Ik wil zijn familie in Finland bedanken. Ze hebben een fantastische zoon met het hart op de juiste plaats. Hij was de eerste persoon die ervoor zorgde dat ik mij niet druk maakte om dingen die ik niet in de hand had.”

“Het is heel moeilijk om na het winnen van de titel opnieuw te winnen”, aldus Vettel. “Toen wonnen we het kampioenschap en zat het veld heel dicht bij elkaar. Dat was fantastisch. Als je weet hoe het moet mag je dat niet vergeten. Dit kon ik nooit alleen doen. Deze titel maakt me net zo verward als de vorige. Ik kan de juiste woorden niet vinden.”

“Vandaag was het in ieder geval geen gemakkelijke race. We waren op de zachte banden niet zo snel als gehoopt. Het ging moeizaam en we verloren twee plaatsen. En Fernando Alonso haal je niet zomaar in. Mijn inhaalactie van het jaar plaatste ik in Monza en dat  liet hij zich natuurlijk geen tweede keer gebeuren.”