Voorafgaand aan het nieuwe seizoen nodigde Formule 1 vier autosportprominenten – Tom Coronel, Allard Kalff, Michiel Mol en Koen Vergeer – uit voor een smakelijk gesprek over hoe de vlag erbij hangt. Moet Sebastian Vettel zich volgens hen zorgen maken om zijn nieuwe teamgenoot Charles Leclerc?

Voor het eerst in tijden verkiest Ferrari jong talent boven de gevestigde orde. Kalff vraagt zich af of Leclerc wel beter is dan Räikkönen, maar Coronel durft er een weddenschap op af te sluiten dat de Monegask Vettel eruit zal rijden.

“De nieuwe generatie is opgestaan”, verklaart Coronel. “Vettel is geknakt omdat hij het vorig jaar niet heeft gehaald. Dat gaat hij niet meer rechtzetten. Ferrari moet ze in ieder geval vrij laten rijden, want jonkies zijn niet zo goed in luisteren.” Dat Leclerc vorig jaar in staat was met ‘een gebakkie’ regelmatig punten te scoren, toont volgens Coronel zijn klasse.

Kalff is niet overtuigd: “Zegt het ook niet wat over Sauber? De Sauber van 2017 had een Ferrari-motor van 2016. Er is veel veranderd bij het team. Daar heeft Leclerc goed gebruik van gemaakt. Maar als hij echt zo goed is als Max Verstappen, wat ik betwijfel, waarom zet hij Ericsson niet iedere keer op anderhalve seconde? Natuurlijk heeft Leclerc een paar waanzinnige dingen laten zien, maar over hele jaar gezien, vraag ik me af waar die hallelujah-stemming vandaan komt dat hij het Vettel wel even moeilijk gaat maken.”

“We praten er makkelijk over”, vervolgt Kalff, “maar er zijn legio rijders te noemen die bij Ferrari kwamen en door het ijs zakten omdat ze niet tegen de druk konden. Rijden voor Ferrari is anders dan voor Sauber. Ik zeg niet dat Leclerc geen deuk in pak boter zal rijden, alleen die hele hosanna dat hij Vettel wel even overal linksaf zal sturen, dát moet eerst nog maar even gebeuren.”

Het volledige rondetafelgesprek lees je in het nieuwe nummer van Formule 1, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

Denk jij dat Leclerc het Vettel lastig kan gaan maken? Bespreek het met oud-coureur Jan Lammers, fotograaf Peter van Egmond en techniekexpert Rob van den Heijkant tijdens het Formule 1 Event op 8 maart in het Louwman Museum. Bestel hier je kaarten.

8 maart Formule 1 event Mis het niet